Basisschool De Vlinder bouwt middelbare school

GO! Basisschool De Vlinder, langs de Kasteelstraat in Dilbeek, krijgt er een eerste graad middelbaar onderwijs bij. Hiervoor zullen ze de middelen gebruiken die afgelopen jaar werden vrijgemaakt door de Vlaamse regering. Men hoop dat de bouw af zou zijn in september van 2023.

De Vlinder is momenteel nog gekend als een basisschool, maar daar zal binnenkort verandering in komen. De school zal in opdracht van hun koepel, Ringscholen, een nieuwbouw plaatsen voor een eerste graad secundair onderwijs. In de vorige ronde van verdeling van de capaciteitsmiddelen voor scholen, ontving de gemeente Dilbeek meer dan 5 miljoen euro. De Vlinder ontving hiervoor een bedrag van zo’n 2,3 miljoen euro. “We dienden afgelopen jaar meteen een project in voor de bouw van een middelbare school”, laat Patricia Van Eekenrode, Algemeen Directeur van GO! Ringscholen weten. “Dit project omvat de bouw van een tienerschool op de huidige site van De Vlinder. Het is de bedoeling om enkel een eerste graad te voorzien in de A-stroom, dus een eerste en tweede middelbaar.”

Roelandsveld

Buurtbewoners speculeerden dat de school gebouwd zou worden op de sportsite Roelandsveld, want die grenst vlak aan de school. “Er grenst een deel van het Roelandsveld aan de school”, gaat Van Eekenrode verder. “Onder andere het Duiveltjesveld en een deel van het terrein dat de voetbalploeg van Dilbeek geregeld recreatief gebruikt. Deze zijn echter geen eigendom van de gemeente of van de sportsite, maar wel van GO! Ringscholen. In overeenstemming met de gemeente zouden we daarvan een klein stuk in gebruik willen nemen voor de bouw van de school en om er onderwijs aan te bieden. We willen het groen zo veel mogelijk behouden.”

Er zal zo compact mogelijk gebouwd worden zodat er 180 leerlingen kunnen opgevangen worden. Momenteel zit het project nog in de eerste fase. Men hoopt dat de school kan openen in september van 2023. Het gebouw wordt een open, multifunctionele en energiezuinige plek waar op verschillende manier mee omgegaan kan worden. De middelen van 2,3 miljoen euro zullen voor dat project volledig gebruikt worden, en het is ook niet de bedoeling om er meer geld in te steken volgens Van Eekenrode. Een naam voor de nieuwe school is er nog niet.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland