Extra maatregelen voor snelwegparking E40

De snelwegparking langs de E40 in Groot-Bijgaarden krijgt binnenkort privébewaking. In afwachting wordt de federale politie ingezet.

De incidenten die de voorbije weken plaatsvonden op de snelwegparking langs de E40 in Groot-Bijgaarden waren de druppel voor de gemeentebesturen van Asse en Dilbeek. Op 29 januari raakte een groep vluchtelingen slaags met de politie en op 26 januari werden twee vrachtwagenchauffeurs overvallen door transitmigranten. Burgemeester Willy Segers (N-VA) van Dilbeek riep daarom op tot een onmiddellijke sluiting van de snelwegparking om verdere incidenten te voorkomen, maar daar ging de hogere overheid niet op in.

De kabinetten van ministers Ben Weyts (N-VA) en Jan Jambon (N-VA) werkten wel een actieplan uit om op korte termijn een oplossing te bieden. Concreet komen er dankzij het Actieplan Transmigratie onmiddellijke inspanningen voor extra bewaking op de parkings, waaronder die van Groot-Bijgaarden. Er volgen ook extra controles op de bewegingen van transmigranten in stations en op openbaar vervoer. Intussen wordt de parking in Groot-Bijgaarden permanent gecontroleerd door de federale politie. Later moet een privé-bewakingsbedrijf die taak overnemen. Ook de opvangscapaciteit in gesloten centra wordt opgedreven, waardoor sans-papiers zich niet langer ongemoeid kunnen blijven verplaatsen.

Burgemeester Willy Segers (N-VA) is tevreden met de oplossing. “Het droogleggen van die routes zal ongetwijfeld ook een gunstige invloed hebben op de overlast in Bijgaarden. Dat is nodig, want cijfers uit interventiefiches van de lokale politiezones van Dilbeek en AMOW bevestigen dat de politie in 2017 meer dan 350 keer moest tussenkomen, vooral ’s nachts”, zegt burgemeester Segers. “Reken daarbij dat wij ook bijstand verlenen aan de federale wegpolitie dan begrijpt hopelijk iedereen dat dit de capaciteit en inzet van de lokale politie overstijgt.”

De parking langs de E40 blijft ’s nachts dus toegankelijk. De gemeente Dilbeek zit binnenkort wel samen met de uitbater om de aanpassingen van de infrastructuur op middenlange termijn te bespreken.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland