Dilbeek maakt zich zorgen om betalend parkeren in Ternat

Het Dilbeekse gemeentebestuur vreest dat het station van Sint-Martens-Bodegem oververzadigd zal raken, nu NMBS betalend parkeren invoert op de stationsparking van Ternat.

Volgens de plannen van NMBS zullen pendelaars die een treinabonnement hebben maar liefst 6,5 euro moeten betalen om een dag te parkeren aan het station van Ternat. Treinreizigers zullen dus veel moeten betalen, of moeten uitwijken naar stations in de nabije omgeving. En daar wringt voor de gemeente Dilbeek het schoentje. Schepen van mobiliteit Stijn Quaghebeur (N-VA) vreest dat Ternattenaren nu sneller naar Sint-Martens-Bodegem zullen uitwijken, waar de parking wel nog gratis is.

“De parking aan het station van Sint-Martens-Bodegem staat al overvol. Ook de straten rondom worden bezet. Tijdens de werken aan het stationsplein in Ternat merkten we al een sterke toename. We vrezen dat de overlast zal afgewenteld worden op dit station”, zegt Quaghebeur. Het schepencollege heeft daarom al een tijd geleden een brief naar de gemeente Ternat gestuurd met vraag tot overleg. Ook aan B-parking, de parkingbeheerder van NMBS, werd dezelfde vraag gesteld. Van beide kanten kwam er tot nu toe geen reactie.

“Het is onbegrijpelijk dat dergelijke beslissingen aan gemeenten worden opgedrongen. Men wil meer mensen het openbaar vervoer doen nemen maar jagen hen dan terug de auto in door grote bedragen te vragen voor het parkeren. Qua klantvriendelijkheid kan dit tellen. Ik vraag me eveneens af in welke totaalvisie deze beslissing past: één parking op de hele lijn Denderleeuw-Brussel wordt betalend zonder rekening te houden met de effecten op andere stations. Ik hoop dat we alsnog rond de tafel kunnen zitten”, zegt Quaghebeur.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland