Dansaert Park opent in lente 2015

In Groot-Bijgaarden vond donderdag – weliswaar met een rupskraan – de eerste spadesteek plaats van het Dansaert Park, het toekomstige winkel- en bedrijvenpark dat wordt ontwikkeld door de vastgoedgroepen Mitiska REIM en BVI.BE.

Met het project is een investering gemoeid van 16 miljoen euro en er wordt gemikt op 125 nieuwe arbeidsplaatsen.

De projectsite ligt langs de Dansaertlaan, vlakbij de op- en afrit 11 ‘Groot-Bijgaarden – Sint-Agatha-Berchem’ van de Brusselse ring. Op de site was tot eind jaren ’60 een steenbakkerij gevestigd. Sindsdien was de site een weide.

Het gebied kreeg in 2011 een herbestemming tot gemengd bedrijventerrein in het kader van de afbakening van het Vlaams Strategisch gebied rond Brussel.

Winkels snel volzet

De bouwwerken starten op 1 juli en de opening van het winkelpark is voorzien voor maart 2015.

De 8.500 m² winkeloppervlakte is al volledig verhuurd, met als huurders McDonald’s, Ava, Hunkemöller, Zeb, Torfs, JBC, E5-Mode, Bio Planet, Pizza Hut en Jims Fitness. De vraag naar winkelruimte overtrof overigens ruim het aanbod. In Dilbeek is het winkelaanbod met 690 m² per 1000 inwoners bij de laagsten van de provincie.

Aan het winkelpark zijn ook 225 parkeerplaatsen en drie fietsenstallingen verbonden.

‘De uitstekende toegankelijkheid, de hedendaagse architectuur, de ruime gratis parking en het complementaire aanbod aan hedendaagse handelszaken zal de inwoners van Dilbeek zeker kunnen bekoren’, zegt Jan Du Bois, bestuurder van Mitiska Ventures.

Bedrijvenpark

Van het KMO-park van 9.500 m², met ondermeer 35 KMO-units, wordt de eerste fase opgeleverd tegen april 2015.

Er wordt vooral gemikt op kleinere lokale bedrijven. Er zijn intussen al zes bedrijfsunits verkocht via de vastgoedmakelaar Structura Business Property. Zo verhuist de BVBA De Loecker (groothandel in specerijen) van Gooik naar het Dansaert Park.

Ook tuinaannemer De Wachter uit Groot-Bijgaarden en bakkerij De Baere uit Sint-Lambrechts Woluwe kopen een unit. Drie units gaan naar de chocolatier en hofleverancier Herman Van Dender.

‘Voor de KMO-er is het belangrijk te investeren in een duurzaam, modern bedrijfsgebouw op een toplocatie voor het efficiënt uitoefenen van zijn activiteiten’, zegt Michel Meers, gedelegeerd bestuurder van BVI.BE.

Het perceel achteraan op de site werd aangekocht door de Westvlaamse onderneming Hanssens Catering die er een nieuwe vestiging zal bouwen voor de verdeling van warme maaltijden aan ondermeer scholen.

Park & Ride parking

Op vraag van  het gemeentebestuur van Dilbeek voorzien de ontwikkelaars op eigen terrein voor de tramreizigers een ‘park & ride’ parking met 55 autostaanplaatsen en een fietsenstalling.

Omgeving

Langs de Petrus Bayensstraat komt een ruime groenbuffering. Vanuit de Petrus Bayensstraat is er ook een doorsteek voorzien voor voetgangers en fietsers.