Denderleeuw verdeelt 150 geadopteerde aardbeiplantjes

In het kader van het project ‘AIRbezen’ konden de inwoners van Denderleeuw zich tijdens de maand februari inschrijven om een aardbeiplantje te adopteren. Deze plantjes worden ingezet om de concentratie fijn stof in de gemeente te meten. In totaal worden er 150 plantjes verdeeld op zaterdag 25 maart in het Koetshuis.

“Aardbeiplantjes worden al jaren ingezet om via het project ‘AIRbezen’ de concentratie fijn stof, in het bijzonder de uitstoot door het verkeer, te meten op verschillende locaties”, vertelt schepen voor Milieu en Duurzaamheid Sofie Renders. “In totaal worden in heel de provincie Oost- Vlaanderen 11.000 plantjes verdeeld. Ook in Denderleeuw waren heel wat inwoners enthousiast. Liefst 180 mensen schreven zich in. In totaal worden er 150 plantjes verdeeld, die over heel Denderleeuw ingezet worden om de luchtkwaliteit te meten.”

“Als gemeente zijn we natuurlijk heel tevreden dat zoveel mensen aan dit project willen deelnemen. Zelf adopteren we ook 5 plantjes om de luchtkwaliteit te meten in de omgeving van onder andere het Kasteeltje, het Administratief Centrum en het gemeentemagazijn in de Moreelstraat. De resultaten van de bladanalyse zullen ons een goed beeld geven waar de concentratie fijn stof het hoogst is in Denderleeuw. Een propere en gezonde gemeente is iets waar wij absoluut naar streven”, zegt burgemeester Jo Fonck.

“De gelukkigen die mogen deelnemen aan het project zijn persoonlijk verwittigd en kunnen hun aardbeiplantje komen afhalen op zaterdag 25 maart tussen 14 en 18 uur in het Koetshuis”, gaat schepen Renders verder. “De deelnemers krijgen ook nog een fiche mee met de nodige info over hoe zij dit plantje moeten verzorgen en hoe ze de blaadjes moeten oogsten. Om het project te laten slagen, oogsten de deelnemers best een vijftal blaadjes. Zij kunnen de enveloppe met deze blaadjes binnenbrengen op dinsdag 20 juni tussen 14 en 19 uur in de bib. De universiteit van Antwerpen zal de bladstalen analyseren. Eens de resultaten bekend zijn, houden wij de deelnemers en de inwoners van Denderleeuw uiteraard op de hoogte.”

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...