Turkse vzw ontkent banden met antiwesterse groepering

Volgens een onderzoek van het weekblad Humo heeft de vzw Hicret, die een Turks gemeenschapscentrum op de Grimbergsesteenweg wil bouwen, banden met de antiwesterse groepering Milli Görüs. De vzw Hicret ontkent elke link.

Tegen de geplande verhuis van de Turkse gemeenschap Hicret van het pand in de Villegasstraat naar een groter gebouw langs de Grimbergsesteenweg in Strombeek-Bever is er al maanden protest. De buurt vreest vooral parkeerproblemen, omdat er te weinig parkeerplaatsen voorzien zouden zijn. In totaal werden zowat 300 bezwaarschriften ingediend. Binnenkort bepaalt het schepencollege of de vzw een vergunning krijgt om haar Turks gemeenschapscentrum te verhuizen naar de Grimbergsesteenweg.

Zopas onthulde het weekblad Humo echter dat de vzw Hicret banden heeft met het antiwesterse Milli Görüs, die wordt beschouwd als de Turkse variant van de salafistische Moslimbroeders. Zo zou op de Duitse website van de Islamitische Gemeinschaft Milli Görüs staan dat de moskee van Hicret in handen is van de organisatie. Die vanuit Duitsland opererende Turkse politiek-religieuze beweging werd al meermaals omschreven als vrouwonvriendelijk, godsdienstig fundamentalistisch, racistisch en antidemocratisch.

Voor oppositiepartij Vernieuwing is dat hét sein voor het schepencollege om de vergunningsaanvraag te weigeren. Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) zegt echter dat de gemeente zich alleen over de stedenbouwkundige elementen kan buigen. Volgens de lokale politie zijn er geen aanwijzingen dat Hicret banden heeft met Milli Görüs.

Ook bij Hicret zelf ontkennen ze elke link met Milli Görüs. “We zijn alleen gelinkt aan de Communauté Musulmane de Belgique”, zegt voorzitter Necdet Aktas. “Ik heb het gevoel dat onze plannen om te verhuizen naar de Grimbergsesteenweg gepolitiseerd worden en dat is jammer. Wij willen alleen verhuizen, omdat we momenteel een pand huren en onlangs de kans kregen om zelf een gebouw te kopen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise