Maurits Van Ransbeeck de melkman blaast 100 kaarsjes en geeft zijn geheim prijs.

Lokaal Bestuur Affligem en de seniorenraad wensen Maurits nog veel gezonde en gelukkige jaren toe. Zijn levensverhaal is een prachtig voorbeeld van doorzettingsvermogen en sociale betrokkenheid.

Affligem heeft er een eeuweling bij. Maurits Van Ransbeeck vierde op zondag 3 maart 2024 zijn 100e verjaardag. Dat deed hij in het WZC Van Lierde samen met zijn vrouw Clemance Uyttersprot en zijn familie. Hij werd persoonlijk gefeliciteerd door een afvaardiging van het schepencollege en bedacht met een attentie. Naast deze lokale erkenning kreeg hij ook geschenken van hogerhand. Zo ontving hij een medaille van het provinciebestuur en een fotokader van het koningspaar vanuit het Koninklijk Paleis. Op donderdag 7 maart kwam de burgemeester hem persoonlijk feliciteren en vierde hij zijn verjaardag samen met de bewoners van het WZC Van Lierde, het verplegend personeel en een vertegenwoordiging van de seniorenraad.

We laten Maurits Van Ransbeeck graag zichzelf voorstellen: “Ik ben geboren op 3 maart 1924 te Hekelgem, en ik werd officieel Maurits de melkman genoemd in Hekelgem en omstreken maar ik heb liever dat men mij met Maurits aanspreekt.”

“Thuis was ik de oudste van 2 kinderen. Ik heb nog een zus en zij woont eveneens in het WZC. Tot mijn 14 jaar ben ik naar school gegaan. Ik heb 3 jaar gewerkt en toen brak wereldoorlog II uit. Ik ben toen in enkele maanden tijd opgeleid geweest tot soldaat. We werden verplicht om als soldaat enkele maanden in Duitsland te dienen. De oorlog stopte en ik keerde terug naar huis.

Tijdens een huwelijksfeest van een nicht van Clemance heb ik haar leren kennen. We hebben die avond veel gedanst en plezier gehad. Na deze fantastische avond hebben we nog veel afgesproken en dit is blijven duren tot op de dag van vandaag. In 1953 zijn we getrouwd en we hebben samen een huis gekocht in Hekelgem op de Brusselbaan. We hebben samen 1 dochter en 2 kleinkinderen waar we heel fier op zijn.

Toen we samen verhuisd zijn naar een boerenhof in Hekelgem was dit de start van Maurits de melkman. Ik werkte samen met de melkerij aan “De Beer” in Hekelgem en ik ging met paard en kar rond met de melk van huis tot huis. Na enkele jaren heb ik een Citroën camionette aangeschaft zodat dit vlotter ging. Als mijn werkdag erop zat als melkman dan startte mijn eigen werk op mijn boerenhof nog namelijk mijn dieren verzorgen. Clemance en

ik hadden enkele koeien, varkens, kippen en paarden. Ik deed men job als melkman heel graag en ik heb dit met volle overtuiging gedaan tot aan mijn pensioen.

In mijn vrije tijd ben ik steeds een bezig bij geweest. Ik ging altijd graag iedereen helpen en ik was voornamelijk buiten terug te vinden. Plezier maken en eens een pintje drinken met mijn vrienden was belangrijk voor mij.”

Wat is nu jouw geheim waardoor je 100 jaar geworden bent? “Blijven leven, werken, goed eten, eens een biertje drinken en sociaal contact. Dit zijn de belangrijkste zaken voor mij.“

Topartikels editie Ninove-Dender