Zomerbar Yfreds opent de deuren

De nieuwe Yfreds weekendbar moet het dorpsgevoel in Essene de komende maanden opnieuw aanwakkeren. Zeven koppels zetten hun schouders onder het project in een oude schrijnwerkerij.

Tijdens een weekendje onder vrienden ontstaan soms de gekste ideeën en dat was niet anders bij de zeven koppels uit Essene die zichzelf de Yfreds noemen. De koppels kennen elkaar al jaren vanuit het dorp maar werden elf jaar geleden hecht bevriend tijdens het verjaardagsfeest van een van hen. Toen ontstond ook de naam voor hun bende.

“Vorig jaar waren we allemaal samen op weekend bij de Planckaerts en daar kwam het idee om eens iets zots te organiseren. Al snel kwamen we uit bij een weekendbar omdat we na corona de mensen opnieuw willen samenbrengen. En hier in Essene is daar weinig mogelijkheid voor, want quasi alle cafés zijn hier verdwenen”, zeggen Karen en Ilse.

Aanvankelijk was het idee om een oud café over te nemen maar toen viel hun oog op de oude schrijnwerkerij Van Sompel, gelegen pal achter de kerk. “De schrijnwerkerij is al even verlaten en stond helemaal leeg. Maar we maakten een overeenkomst met de eigenaar om het gebouw voor vier maanden te huren. Zo was onze Yfreds weekendbar geboren.”

De afgelopen weken toverden de koppels de lege schrijnwerkerij vol stof en spinnenwebben om tot een heus café. “De inboedel zochten we bij elkaar op tweedehandssites maar we gaven er ook een persoonlijke touch aan. Zo hangen verspreid over het café portretten van onze (groot)ouders en schilderijen van Essene. Schrijnwerker Jan maakte dan weer eigenhandig veel spullen zoals onze toog of enkele tafels en stoelen”, klinkt het bij Karen en Ilse.

Vrijdagavond opende de weekendbar de deuren en dat tot eind september. Pluspunt is het grote terras met tuin tijdens zwoele zomeravonden. Is het regenachtig? Dan maken de mannen en vrouwen van Yfreds het binnen gezellig. “Op vrijdag zijn we open vanaf 17 uur, zaterdag vanaf 16 uur. Op zondag doen we al open vanaf 11 uur, zodat iedereen hier na de zondagsmis terecht kan. Er vertrekt dan ook telkens een wandeling met de Affligemse Gidsen.”

Opvallend: de koppels behouden allemaal hun eigen job en bemannen de bar in hun vrije tijd. “We volgden al een cursus zodat we allemaal cocktails kunnen maken. We focussen ook op lokale producten. We promoten enkele lokale streekbieren en halen onze droge worsten bij de beenhouwer om de hoek. Het is ook niet ons doel om winst te maken, we werken met zeer democratische prijzen. Ons is het echt te doen voor de dorpsgemeenschap. We willen de dynamiek van de vele dorpscafés van weleer herstellen. En zelf willen we er een leuke zomer aan overhouden”, lachen Karen en Ilse.

Topartikels editie Ninove-Dender