Jessica Raes winnaar beste animatiefilm op The Fanatasy Film Festival te Parijs

Vertellen kan ze als de beste maar wie het c.v. van Jessica Raes overschouwt(32) moet toch wel even in de ogen wrijven want de Opwijkse is een meer dan een creatieve duizendpoot! Staan onder meer achter haar naam: auteur, illustrator, animatiefilmmaker, grafisch vormgever en docent! Met woord, beeld, audio en veel passie brengt ze haar publiek in beweging en vervoering.

Zij timmert al jaren aan de weg op tal van vlakken en kreeg na 5 filmnominaties in binnen-en buitenland op zondag 12 juni in Parijs haar grootste pluim tot nu toe. Ze kreeg de prijs van beste animatiefilm op ‘Le Festival du Film du Fantasme’. Jessica regisseerde Triskelion met Perry de Loor als producent. Misschien is dit wel de opstap naar een grootse carrière!

Jessica is Antwerpse van origine maar woont al sinds haar zeventiende in Opwijk. Ze behaalde een bachelor illustratie en grafisch ontwerp, een master animatiefilm en tot slot ook een master na master lerarenopleiding binnen de beeldende en audiovisuele kunsten. “Ik maakte ondertussen al verschillende prentenboeken maar als kunstenaar is het niet eenvoudig om je weg te maken. Het is knokken om je talenten te kunnen verzilveren in een keiharde wereld,” aldus de laureate van Parijs.

“Maar nu kwam de bekroning met mijn acht minuten durende animatiefilm Triskelion. Een Keltisch sprookje. Geschiedenis heeft me steeds geboeid. Ik deed onderzoek naar Keltische mythen en sagen en ontdekte zo dat onze westerse sprookjes hun oorsprong kennen bij de mondelinge overgeleverde verhalen van de Kelten of zelfs nog vroeger terug gaan in de geschiedenis. Het zijn oerverhalen en met al die rode draden ben ik zelf aan de slag gegaan om mijn eigen sprookje te schrijven.”

“Om de wereld van de Kelten beter te begrijpen deed ik aan “living History”. Ik werd Keltisch Re-enacter deed aan experimentele archeologie en leefde me in als een Keltische op historische evenementen.”

“Ongeveer acht jaar heb ik aan deze stop-motion kortfilm gewerkt. Alles wat je in deze film ziet, de poppen, de props, de decors, is handgemaakt en tot in de kleinste details historisch correct! Dit project is tot stand gebracht zonder subsidies. Ik kreeg een fantastisch en gemotiveerd team van professionele mensen en steengoede amateurs bij elkaar die er in geloofden en bereid waren om hun kennis en vakmanschap gratis ter beschikking te stellen. Hier en daar kon ik ook op de steun van lokale sponsors rekenen.”

Raes is ondertussen ook genomineerd voor Opwijkse cultuurprijs dit jaar. Zij sleepte de voorbije jaren al heel wat nominaties in de wacht. Wees gerust de jongste bekroning is geen eindpunt want er zit nog heel wat moois in de pipeline. Jessica Raes, eentje om te volgen! (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be