De Blauwe Pluim schenkt 3.500 euro

Vzw De Blauwe Pluim schenkt 3.500 euro, de opbrengst van de Mooiste Nacht van Affligem, aan de Vereniging voor Spina Bifida en Hydrocephalus. Vorig jaar werd in Affligem de 3de editie georganiseerd van de ‘Mooiste Nacht’. Liefst 900 bezoekers kwamen kijken naar de show met Willy Sommers en Christoff & Lindsay. Dit resulteerde in een recordopbrengst voor het goede doel. Deze week overhandigde Tim Herzeel, voorzitter van vzw De Blauwe Pluim, een cheque ter waarde van 3.500 euro aan de Vereniging voor Spina Bifida en Hydrocephalus.

De Blauwe Pluim, de vereniging die instaat voor de organisatie van de Mooiste Nacht, ijvert voor vrije meningsuiting, persvrijheid en het vrije denken. Hiertoe wil zij vooruitgangsbewuste verenigingen ondersteunen. Het bestuur koos deze keer voor de Vereniging voor Spina Bifida en Hydrocephalus omdat de Affligemse vereniging aandacht wou voor de vrijheidsbeperkingen die men kan ervaren wanneer iemand getroffen wordt door deze ziekte.

Spina Bifida of open rug is een aangeboren afwijking waarbij één of meerdere wervels niet gesloten zijn.  Kort na de geboorte wordt de rug meestal chirurgisch gesloten.  De gevolgen voor het kind zijn van die aard dat zowel na de geboorte als op latere leeftijd er blijvend problemen zijn.  Deze problemen situeren zich op diverse vlakken, nl. vorming van een waterhoofd, misvormingen aan het skelet vooral wervelkolom en onderste ledematen, blaas-, nier- en stoelgangproblemen. Naast al deze lichamelijke problemen, hebben mensen met spina bifida soms te kampen met problemen op mentaal en sociaal vlak.

De Vereniging voor Spina Bifida en Hydrocephalus werkt individu- en groepsondersteunend en verzamelt informatie over spina bifida met zijn aanverwante problemen. De vereniging organiseert diverse activiteiten om het onderling contact onder de leden te bevorderen. De vereniging biedt leden, studenten, professionelen een telefonische permanentie om elke vraag betreffende spina bifida en hydrocephalus te beantwoorden.

De volgende Mooiste Nacht zal doorgaan op vrijdag 5 oktober 2018 in Congrescentrum De Montil te Affligem. De lijst met artiesten wordt binnenkort bekendgemaakt. Meer info: www.demooistenacht.be.

Topartikels editie Ninove-Dender