Ambrosine (105) is levend geschiedenisboek

Ambrosine De Pauw uit Essene vierde woensdag haar 105de verjaardag in haar boerderijtje op de Brusselbaan, waar ze nog steeds zo goed als zelfstandig woont.

De vrouw, geestelijk nog steeds topfit, is een levend geschiedenisboek. Ze heeft de stoomtram nog weten passeren aan haar deur en heeft nog herinneringen als kind aan de eerste wereldoorlog.

Nochtans had Ambrosine zeker geen gemakkelijk leven. Ze was vijf maand in verwachting van haar jongste zoon toen haar man Louis De Smedt in 1944 om het leven kwam bij een ongeval met een tram en vrachtwagen in Brussel.

Ambrosine had vijf kinderen, van wie er eentje als baby overleed. Intussen telt ze ook acht kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen. Haar oudste dochter Marie-Jeanne was zuster Gorette, een van de laatste zusters van Sint-Vincentius in Hekelgem. Zij overleed in 2012.

Ambrosine is flink op weg om de oudste Affligemnaar ooit te worden. Daarvoor moet ze beter doen dan Jeanne De Ryck uit Hekelgem. Die was 106 jaar en één maand oud toen ze in 2002 overleed.

ambrosine de pauw