Kringwinkel ViTeS en woonzorgcentrum Spanjeberg openen samen kledingboetiek

In woonzorgcentrum Spanjeberg in Zellik opende onlangs de kringboetiek, een kledingboetiek met tweedehands kleding waar de rusthuisbewoners maar ook de Zellikenaren koopjes kunnen doen. Het gaat om een unieke samenwerking tussen het woonzorgcentrum en kringwinkel ViTeS. 

Enkele jaren geleden verhuisde de kringloopwinkel uit het centrum van Zellik richting Asse. Sindsdien konden de Zellikenaren niet meer lokaal terecht voor leuke tweedehands spulletjes of kledij. Kringwinkel ViTeS en woonzorgcentrum Spanjeberg bedachten daar nu een oplossing voor. Sinds kort kan je in het woonzorgcentrum namelijk terecht in de kringboetiek: een klein kledingwinkeltje met tweedehands kleding aan schappelijke prijzen.

“Voor onze bewoners is het niet altijd makkelijk om nog naar de winkel te gaan”, zegt Margot De Cauwer, directrice van het woonzorgcentrum. “Ze zijn dan afhankelijk van de bus of van speciaal vervoer en dat kost veel. Deze nieuwe kringboetiek is er specifiek voor onze senioren, al is er zeker ook een aanbod voor jongeren en mannen. Enkele personeelsleden hebben al wat kledij gekocht.”

Kringwinkel ViTeS ziet deze kledingboetiek als een goede vervanging voor de kringwinkel terwijl het voor wzc Spanjeberg een mooie manier is om de deuren open te zetten voor iedere Zellikenaar. “Inclusie met de buurt vinden we heel belangrijk”, zegt Dieter Opdecam, regionaal directeur van Armonea, de overkoepelende rusthuisgroep waartoe Spanjeberg behoort.

“De laatste jaren zijn we niet altijd positief in het nieuws gekomen en bovendien merken we dat het voor de buurt soms nog een grote drempel is om hier eens langs te komen. Onze huizen openstellen is iets wat we zeker willen stimuleren, vandaar deze samenwerking met ViTeS. In Vlaanderen is dit zelfs een primeur. Als dit aanslaat, willen we deze samenwerking zeker uitbreiden naar onze andere woonzorgcentra en aanvullen met een samenwerking met het Huis van het Kind. Dan kunnen we ook kinderkledij of -speelgoed aanbieden, wat dan weer leuk is voor de (klein)kinderen.”

De kringboetiek bevindt zich op verdieping -1 en is voorlopig elke woensdag open tussen 14 en 16.30 uur. Het is het personeel van het woonzorgcentrum of een vrijwilliger die het winkeltje openhouden. Voor de kleding zorgt kringwinkel ViTeS. “Het is een echt winkeltje met een pashokje en een spiegel”, zegt directrice Margot. “En de prijzen zijn zeer democratisch. Om de drie maanden zorgt ViTeS voor een nieuw aanbod.”

De kledingboetiek werd door de bewoners plechtig geopend met een modeshow. Zij mochten als echte modellen de eerste collectie showen aan hun medebewoners. “Onze bewoners waren meteen enthousiast en deden graag mee aan de modeshow. Nadien trakteerden we hen en de bezoekers op lekkere streekproducten. Het initiatief is hier met open armen ontvangen. Hopelijk zijn er ook veel Zellikenaren uit de buurt die hier eens langskomen.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk