Politie flitst straatracers in Meise

Drie straatracers zijn tegen de lamp gelopen op de Merchtemsesteenweg. Ze reden op 20 augustus – een zaterdagmiddag nota bene – tegen respectievelijk 132 km/u, 174 km/u en 120 km/u voorbij de flitswagen van de politiezone KLM. Op de éénvaksweg geldt een snelheidsbeperking tot 70 km/u.

Het lijkt te gaan om een nieuw fenomeen in het Meisese want nog maar pas kwamen er ook klachten over straatraces op de Paardeweidestraat naast de A12.

Op 20 augustus omstreeks 16.30 uur voerde de politiezone KLM een snelheidscontrole uit op de Merchtemsesteenweg. Daarbij reden drie bestuurders het flitsvoertuig voorbij met snelheden van 132 km/u, 174 km/u en 120 km/u. Omdat er minder dan 8 seconden was tussen het eerste en het laatste voertuig spreekt de politie van straatracen.

De Merchtemsesteenweg is een zone 70 waardoor een snelheidsbeperking van 70 km/u geldt. Langs weerszijden is er één rijvak. Inhalen is er dus geen sinecure. Zowel schepen van Mobiliteit Jonathan De Valck als het Agentschap Wegen en Verkeer zijn zelfs voorstander van een inhaalverbod op de drukke verbindingsweg.

De politiezone KLM stelde intussen de nodige processen-verbaal op. Straatracen is een overtreding van de vierde graad en behoort tot een van de zwaarste overtredingen in het verkeer. De overtreders riskeren een boete tot 3.000 euro, een verval van recht tot sturen tot 5 jaar en/of zelfs een volledige intrekking van het rijbewijs. De politierechter zal hierover oordelen.

“Ik betreur dat zulk onverantwoord rijgedrag nog steeds plaatsvindt”, zegt korpschef Alain Meerts. “Dit kan echt niet. Zo roekeloos rijden is gewoon vragen om ongevallen of erger. Ik ben dan ook blij dat we ze hebben kunnen flitsen. We zijn nu nog meer vastberaden om meer en scherpere controles uit te voeren in onze gehele zone.”

Ondanks het feit dat er nog maar pas meldingen waren van straatraces op de Paardeweidestraat, de parallelweg van de A12, wil de korpschef (nog) niet spreken van een nieuw fenomeen in het Meisese. “Het is moeilijk om te zeggen dat het om dezelfde personen gaat. Na enkele klachten werden de daders in de Paardeweidestraat nog niet betrapt en de voorbije dagen heb ik persoonlijk ook niets meer gehoord.”

Schepen van Mobiliteit De Valck, die ook het straatracen in de Paardeweidestraat aankaartte, reageert tevreden. “Dit is een duidelijk signaal dat straatracen niet past in Meise.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise