Grimbergen wil populierenbomen kwijt

De gemeente Grimbergen lanceert een oproep naar boseigenaars om samen kaprijpe populierenbomen te verkopen. Het gaat om een gezamelijk project met de Bosgroep Groene Corridor omtrent het beheer van populierenbossen.

“Op het grondgebied van de gemeente treffen we veel populieren aan die kaprijp zijn”, klinkt het. “Ook de gemeente zelf heeft enkele kaprijpe bossen in bezit. Deze bossen hebben dikwijls weinig structuur en zijn ecologisch minder waardevol.”

Eén hectare populierenbos kan tot 450m3 hout of 315 ton CO2-opslag betekenen. “Wanneer deze CO2 wordt weggenomen uit de cyclus door verwerking van het hout tot een duurzaam product, kan worden gesproken van een win-win situatie: de herbebossing kan zorgen voor een verrijking van de biodiversiteit en onveilige situaties worden aangepakt.”

Daarom besloot het gemeentebestuur om samen met de Bosgroep een oproep te lanceren naar de boseigenaars. “De bedoeling is om met verschillende eigenaars samen de bomen te verkopen aan een houtkoper en achteraf een nieuw bos aan te planten. Hoe meer bomen we kunnen aanbieden, hoe hoger de prijs die de koper hiervoor wil geven.”

De bomen worden verkocht ‘op stam’. Dit wil zeggen dat de eigenaar zelf niets moet doen. De Bosgroep zorgt voor de verkoop en de houtkoper komt de bomen zelf vellen.

Op dinsdag 27 september wordt een infoavond georganiseerd.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise