Nieuw alvinnenbrood vertelt Teralfense geschiedenis

Creatieve duizendpoot Frank Van Alfene lanceert samen met bakker Gustaaf Vermoesen het ‘alvinnenbrood’, kwestie van zijn dorp Teralfene nog wat meer ‘couleur locale’ te geven.

De inspiratie voor het brood haalde de kunstenaar en dorpskenner van de Alvinnenberg, een klein cirkelvormig heuveltje op 500 meter van de monding van de Dender en de Bellebeek.

Destijds was de heuvel omgeven door een uitgestrekt moeras. De gassen die vrijkwamen zorgden ’s nachts voor ronddwalende lichtjes. Dat voedde het volksgeloof dat de lichtjes toeschreef aan de zielen van mensen die in het moeras omkwamen.

‘In het broodje werden rozijnen verwerkt omdat het heuveltje afstamt uit de Romeinse periode en toen als een uitkijkpost zou zijn gebruikt over de Dendervallei’, vertelt Van Alfene.

‘De rozijnen verwijzen als een rijmwoord naar de Romeinen in dit cirkelvormige broodje. De zachte korst is de verbeelding van de heuvelrug. Zo is het plaatje rond. Je krijgt een stukje geschiedenis binnen bij het smullen van dit Alvinnenbroodje.’

Het broodje weegt 400 gram, waarvan 200 gram rozijnen. Het is te koop op het kraam van Gustaaf Vermoesen tijdens de boerenmarkt van Teralfene, iedere vrijdag van 16.30 uur tot 18 uur.

Gustaaf’s kraampje is op dinsdag ook te vinden in Sint-Katherina-Lombeek, op woensdag in Jette, op zaterdagvoormiddag in Dilbeek en zaterdagnamiddag in Gaasbeek.

Een broodje bestellen kan ook via gustaafvermoesen@hotmail.com of 0477-834.296.

Frank Van Alfene en Gustaaf Vermoesen met het kersverse alvinnenbrood.
Frank Van Alfene en Gustaaf Vermoesen met het kersverse alvinnenbrood.