Processie: vernieuwen met bescheiden middelen

Nog een weekje of drie en Sinte Palis trekt weer door de straten van Opwijk. Met een kleine receptie werden de vernieuwingen voorgesteld aan de grote groep van verantwoordelijken. De parochie van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte van Lebbeke is gastparochie. Het pad van de Sint-Paulusparochies wordt dus verlaten. ‘Wij zijn betere af met een buurparochie dan met een ver afgelegen Sint-Paulusparochie,’ stelde Willy Segers.

Ook drie wagens worden vernieuwd door een groep harde werkers onder leiding van Albert De Vis: het gaat om de kleine wagen met het glasraam, de grotere wagen met de kunstschatten (allebei oorspronkelijk van de Klei) en de wagen Paulus ter dood veroordeeld. Maanden lang hebben de vrijwilligers gezwoegd om de wagens op tijd klaar te krijgen.

Nog meer vernieuwing: er komt ook een tribune op de Singel zodat een aantal groepen daar een demonstratie van hun kunnen, kunnen geven. En de traditionele affiches worden verhangen door deurhangers die een paar dagen voor de processie in Opwijk en Lebbeke worden verspreid.

‘We moeten roeien met de financiële middelen die we hebben,’ zegt Willy Segers. Het budget van de processie bedraagt zo’n 25.000 euro, grotendeels bijeen geraapt door de verkoop van paardenvijgen en de pannenkoekenbak. De gemeente steekt het comité 5.000 euro toe. ‘Eigenlijk een peulschil,’ zucht Willy.

Op de foto: het processiecomité met de vertegenwoordigers van Lebbeke (eerste en derde van rechts)