Vijftigjarig priesterschap van pater Jef gevierd

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat pater Jozef – Jef – Van de Velde tot priester werd gewijd. Zijn parochianen willen dat zaterdag samen met hem vieren in de kerk van Kobbegem met een Afrikaanse mis, verwijzend naar het continent waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht.

1974 was het jaar dat Tindemans eerste minister, Boudewijn koning en Suenens aartsbisschop was in ons land. Maar het was ook het jaar waarin in Hekelgem Jozef Van de Velde tot priester werd gewijd. Pater Jef, zoals hij bij iedereen bekend is, is de tweede zoon van Emmanuel Remy Van de Velde en Marie-Jeanne Verleysen uit Hekelgem. Hij werd geboren op 26 december 1945 en maakte deel uit van een gezin van acht kinderen.

De jonge Jef trok naar de vakschool in Aalst maar die studies boeiden hem niet. Hij ging dan maar naar de kloosterschool in Walfergem en in 1972 vertrok hij naar Congo. Daar werd hij in Bokuma tot diaken gewijd.

Pater Jef bleef tot in 2007 actief in Congo, onder meer als reispater. “Zijn uitstappen daar met de brommer waren een hele onderneming. Afrika zit nog steeds in zijn hart. Zo spreekt hij nog steeds meerdere Afrikaanse talen en doet hij er nog goede werken”, klinkt het bij de parochieploegen.

Sinds 2008 zette pater Jef zich in als hulppastoor in Zellik en Asse en werd hij waarnemend pastoor in Kobbegem. Hij is ook meewerkend priester voor de parochies Sint-Bavo, Sint-Egidius, Heilige Familie, Sint-Godardus en Sint-Ulrik in Asse en Dilbeek. Sinds 2020 is hij officieel met pensioen maar toch blijft hij zijn taken uitvoeren. De parochieploegen van Kobbegem en Walfergem-Tenberg willen de vijftigste verjaardag van zijn priesterwijding niet onopgemerkt laten passeren.

Dat doen ze met een Afrikaanse mis op zaterdag 31 augustus om 17.30 uur in de Sint-Gorikskerk in Kobbegem. Pater Jef zal even voordien opgehaald worden in de pastorie van Kobbegem waar hij woont. De misviering zelf zal opgeluisterd worden door een Afrikaans koor en de Koninklijke Fanfare de Vrije Belgen. Nadien volgt er nog een receptie. 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk