Gloednieuw sport- en cultuurcomplex .K officieel geopend in Koningslo

In Koningslo is .K, het gloednieuwe cultuur- en sportcomplex, officieel ingehuldigd. Zowel de verenigingen, de stad als de aangrenzende school kunnen voortaan gebruik maken van de polyvalente ruimte, vergaderzalen en ruime sportzaal met cafetaria.

De nieuwbouw vervangt de versleten sportballon en het CC Koningslo die intussen werden afgebroken. De nieuwe vrijetijdssite werd gecentraliseerd in één compact gebouw met vergader- en ontmoetingsruimtes, een grote sportzaal met voldoende bergruimte, douches en zes kleedkamers.

“Onze grootste wijk van de stad, na het centrum, krijgt hiermee waar ze recht op heeft: een volwaardig vrijetijdscentrum”, zegt sport- en cultuurschepen Moad El Boudaati (Vooruit). “Want de vraag hiernaar was groot en dat zien we al in de aanvragen van de verenigingen.”

.K kost de stad 8,6 miljoen euro en is daarmee de belangrijkste investeringsbeslissing van de vorige legislatuur. “Het vorige schepencollege heeft toen doelbewust gekozen om het aftandse oude cultureel centrum en de energieverkwistende luchtballon te vervangen door een hedendaags centrum voor verenigingen, cultuur en sport”, vervolgt burgemeester Hans Bonte (Vooruit). “Het moet de pleisterplaats worden voor de inwoners van Koningslo. Samen met de vernieuwing en uitbreiding van de school, de omvorming van de oude Kodaksite naar een hedendaagse duurzame woongebied Groenloo getuigt .K van de absolute doelstelling om de wijk Koningslo verder uit te bouwen tot een belangrijke hedendaagse woonwijk.”

De polyvalente sporthal is aangepast aan zaalvoetbal, basket, volleybal en badminton. Onder de sporthal is een compacte parking met 54 plaatsen voorzien. Het nieuwe sport en cultureel centrum zal als voorbeeldproject de ambities van de stad naar duurzaamheid in de praktijk omzetten. Om op een duurzame wijze elektriciteit op te wekken is het dak van de sporthal voorzien van zonnepanelen. Regenwater van de daken wordt opgevangen in een regenwaterput en herbruikt voor het spoelen van de toiletten, de urinoirs en de buitenkranen.

De gevel kreeg een licht materiaal dat afwijkt van de typische verkavelingsomgeving en tegelijk opgaat in de buurt. Het publieke karakter van het sport- en cultuurcentrum wordt zo onderstreept.

De reacties lopen uiteen van ‘spuuglelijk’ tot ‘ongelooflijk mooi’, zo blijkt. “Het beroert de tongen maar dat mag. Dat betekent dat onze missie geslaagd is. We wilden een markeerpunt maken van .K. Hopelijk kunnen we snel voor de hele buurt een opening organiseren zodat ook zij het gebouw ontdekken.””

De naam .K (uitgesproken als Punt K) kwam er na een rondvraag bij buurtbewoners, verenigingen en stadspersoneel. Het is een afkorting van Trefpunt Koningslo. Trefpunt staat voor de kruising tussen sport en cultuur en verwijst naar rondpunt ’t Voor.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise