Sociale campus in Vilvoorde opent deuren

In Vilvoorde opent de nieuwe sociale campus van de provincie Vlaams-Brabant vrijdagavond haar deuren. Deze sociale campus moet de welzijnsachterstand in de regio wegwerken en de zorginitiatieven aanzwengelen.

De campus wordt gerealiseerd in het centrum van Vilvoorde, in de buurt van andere sociale dienstverlenende organisaties zoals VDAB, RVA en de stadsdiensten.

‘De sociale campus Huis Coomans wordt de centrale antenne van waaruit de toekomstige lokale sociale antennes worden beheerd’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen (CD&V).

‘Onze provincie heeft op het vlak van welzijn en zorg een historische achterstand. Enerzijds moeten we meer zorg- en welzijnsvoorzieningen uitbouwen om deze achterstand in te halen. Anderzijds moeten we er ook voor zorgen dat er voldoende mensen in die organisaties werken om een kwaliteitsvolle zorg aan te kunnen bieden.’

‘In de regio Halle-Vilvoorde is blijft de groei achter op die van Leuven, vooral door de dure grondprijzen. Dit maakt het niet eenvoudig om er zorgvoorzieningen te bouwen en uit te baten.’

‘De krimpende arbeidsmarkt is er ook erg voelbaar. Daarom zal de sociale campus Vilvoorde de welzijnssector in Halle-Vilvoorde een sterke impuls geven’.

Drie entiteiten

De sociale campus van Vilvoorde bestaat uit drie entiteiten.

  • Het huis Coomans werd aangekocht in 2011 en gerenoveerd tot een vergader- en vormingsfaciliteit met een toegankelijke onthaalruimte en archiefruimte.
  • Er is de vergaderruimte in Mivavil. Omdat er in Vilvoorde een groot gebrek is aan goede vergaderaccommodatie, werd in de kantoren van de Beschutte Werkplaats Mivavil een receptie en een vergaderzaal ingericht. Voor de verbouwing van deze locatie ontving de stad Vilvoorde 10.000 euro van de provincie.
  • De provincie gaf het CAW regio Vilvoorde ook 250.000 euro voor de aankoop van de vroegere ‘Strijkwinkel’ aan de Mechelsesteenweg 55. Deze ruimte van 330 m² wordt ingericht als bureauruimte, werkplaats, vergader- en opleidingsruimte, zitdagruimte, inloopruimte en sociale kruidenier. Hier kunnen ook andere organisaties, zoals Groep Intro, Mikst, CGG Passant en de Brabantse Dienst voor Thuisbegeleiding terecht. De totale kostprijs voor aankoop en verbouwing is geschat op 910.000 euro.

De provincie besliste enkele jaren geleden om sociale campussen uit te bouwen in Vilvoorde, Dilbeek/Asse, Haacht/Tildonk en Halle.