Congkreet! bouwt al twintig jaar een duurzame werking uit in de Congolees regio Idiofa en viert dat nu met een benefietconcert

Het Ternatse goede doel Congkreet! zet al twintig jaar een duurzame werking op touw in de Congolese streek Idiofa, onder meer via de aanleg van waterreservoirs. Hun twintigjarig bestaan wordt vrijdagavond gevierd met een benefietconcert in CC De Ploter.

Tot ruim twintig jaar geleden konden de meeste meisjes in het Congolese Idiofa niet naar school gaan. Want dagelijks moesten ze kilometers stappen tot de dichtstbijzijnde waterbron om vervolgens met zware jerrycans terug te keren naar het dorp. Daarna wachtte hen nog tal van huishoudelijke taken, waardoor er gewoon geen tijd over was om naar school te gaan.

“Die meisjes kenden gewoon geen toekomst”, zegt Christa Roesems, al twintig jaar trekker van Congkreet!. “We leerden de situatie in Idiofa kennen dankzij de intussen overleden missiezuster Anna Vierendeels. Zij richtte er destijds een meisjesschool op en via haar leerden we de regio kennen. Onze naam Congkreet! komt van de hulpkreet die deze Congolese meisjes hebben.”

Dankzij de jarenlange inzet van de vrijwilligersorganisatie, werden er in Idiofa al nieuwe toiletten gebouwd aan de lagere school, werd de lokale secundaire school uitgebouwd en kwamen er regenwaterreservoirs aan de klaslokalen. “Hierdoor moeten de meisjes niet meer kilometers ver stappen en kunnen ze gewoon naar school gaan. Ons volgende project is om hier een waterzuiveringsinstallatie aan te koppelen zodat het water meteen drinkbaar is”, vertelt Christa.

Om dat te bekostigen, organiseerde de Ternatse school Sint-Angela de afgelopen weken al een chocoladeverkoop. Maar omdat ook de twintigste verjaardag van Congkreet! niet vergeten mag worden, koppelen ze hier ook nog een benefietconcert aan vast. Dat vindt plaats op vrijdag 1 maart vanaf 20 uur in CC De Ploter. “Eigenwijs, het Ternats popkoor met twaalf jonge vrouwen onder leiding van dirigent Wouter, komt er optreden. Net als Grace, winnares van The Voice 2021. En dat is speciaal want Eigenwijs is gegroeid uit het 13+koor uit Lombeek dat destijds al acties voor Idiofa op touw zette. Terwijl Grace met haar Congolese roots ook absoluut haar steun geeft aan ons project.”

En de resultaten van twintig jaar Congkreet! zijn echt wel zichtbaar in Idiofa. “Dankzij de twee nieuwe klaslokalen met zonnepanelen kunnen de kinderen in goede omstandigheden les volgen. De meisjes volgen er lessen informatica of snit en naad. En vorig jaar slaagden ze allen in hun staatsexamen. Dat komt omdat ze geen enkele les meer moesten missen omdat er nu altijd elektriciteit is”, is Christa trots.

“En doordat het geld via ons rechtstreeks naar het dorp vloeit, zien de mensen hier ook de concrete resultaten en is het makkelijker om steun te vinden. Zo is er al een officiële scholenband tussen de school Lakulanza in Idiofa en Sint-Angela in Ternat. Vorig jaar werd er zo al een uurtje samen Franse les gevolgd via een videoverbinding. Ondertussen kijken de kinderen daar ernaar uit om dat nog eens te herhalen.”

De laatste tickets zijn nog beschikbaar via www.ccdeploter.be.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland