Vlaamse Hockey Liga en Emy Geyskens promoten fair play en respect in de hockeysport met nieuw leesboekje

Op de terreinen van de Green Devils hockeyclub in Ternat werd eind september een gloednieuw leesboekje voorgesteld. Met ‘JAWEL, wij willen een FIJN spel!’ wil de Vlaamse Hockey Liga in samenwerking met de kinderboekenschrijfster Emy Geyskens en uitgeverij Averbode fair play en respect bij de sport promoten. “Pesterijen op en naast het veld kunnen veel pijn aanrichten”, aldus Joëlle Dick, verantwoordelijk voor de Fair Play projecten van de Vlaamse Hockey Liga. 

Hockey is een sport die steunt op sterke basiswaarden zoals onder andere respect, fair play en tolerantie. Om deze basiswaarden aan de jonge hockeyspelers bij te brengen, heeft de Vlaamse Hockey Liga in samenwerking met de kinderboekenschrijfster Emy Geyskens en de uitgeverij Averbode het leesboekje ‘JAWEL, wij willen een FIJN spel!’ voor 8-11 jarigen ontwikkeld. Dit leesboekje zal de eerstkomende weken aan alle hockeyende spelertjes van U9 tot U12 gratis uitgedeeld worden. “Het verhaal vertelt de avonturen van twee vrienden en teamgenoten, Noah en Victor, met een passie voor hockey”, vertelt Joëlle. “Tijdens het spel zullen de twee vrienden helaas het slachtoffer worden van pesterijen op het veld. Noah wordt zelfs blootgesteld aan racistische beledigingen. Deze incidenten zullen in het geheugen van de kinderen blijven. Gelukkig worden Noah en Victor goed opgevangen na de match en zullen zij deze beproeving te boven kunnen komen dankzij de welwillendheid van hun ouders, de fair play ouders en de fair play mascotte Sporty.”

Green Devils Hockey Club

Het boekje werd als eerste voorgesteld en deels voorgelezen aan de kinderen van de Green Devils Hockey Club in Ternat. Een gezellige hockeyclub waar ‘Family, Fun en Fair Play’ centraal staan. Naast het uitdelen van het Fair Play leesboekje aan hun jeugdleden, nemen zij ook deel aan andere fair play acties van de Vlaamse Hockey Liga. Zo komt de fair play mascotte Sporty jaarlijks bij de Green Devils Hockey Club langs en nemen ze deel aan het Fair Play Ouder project waarbij ouders rond het veld toezien op de sportieve sfeer op en langs het veld.

“Het doel van dit verhaal is om alle jongeren ervan bewust te maken dat pesterijen op en naast het veld, waarvan iedereen het slachtoffer kan worden, veel pijn kunnen aanrichten”, zegt Joëlle Dick nog. “De basiswaarden Respect en Fair Play, maar ook Ethiek, Solidariteit en Tolerantie, zijn de fundamenten van onze mooie hockeysport. Deze willen wij dan ook kost wat kost promoten en verdedigen.”

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland