Ternatse scholen dreigen op te draaien voor meer leerlingen

De scholen in de rand rond Brussel worden ook dit schooljaar opnieuw geconfronteerd met een groeiend aantal leerlingen. Middenschool Sint-Angela in Ternat kreeg gisteren (1 september) niet minder dan 60 extra leerlingen voor het eerste jaar over de vloer. “Je kan kiezen tussen die leerlingen in de kou laten staan of maatregelen treffen om ze op te volgen,” zegt Ludo Longin, voorzitter van de vzw KBSOT (Katholiek Basis- en Secundair Onderwijs Ternat).

De middenschool richtte dus in allerijl drie nieuwe klaslokalen in om die extra leerlingen op te vangen. Het probleem is echter dat er voor nieuwe leerlingen ook leerkrachten nodig zijn. Minister van Onderwijs Ben Weyts heeft recent bijkomende capaciteitssubsidies voor 2021 aangekondigd die moeten zorgen voor 500 extra plaatsen in het secundair onderwijs in de onderwijszone Dilbeek.

Maar daarmee is het probleem van het huidige schooljaar niet opgelost. KBSOT roept de minister dan ook op om dringend te zorgen voor bijkomende financiering. Anders dreigt de inrichtende macht op te draaien voor de loonkost van de leerkrachten. Zoals de situatie vandaag is zouden zowel de middenschool (Sint-Angela) als de bovenbouw (Sint-Jozef) pas in 2021 nieuwe lesuren mogen inrichten.

KBSOT roept de minister op om de telling van het aantal leerlingen in oktober weer in te voeren om zodoende de scholen die voor extra capaciteit hebben gezorgd niet te laten opdraaien voor de loon- en andere kosten die er het gevolg van zijn.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland