Gemeentehuis Ternat krijgt historische pomp terug

In Ternat wordt zaterdag 10 september de gerestaureerde pomp van het gemeentehuis ingehuldigd.

Gemeentehuis Ternat Pomp
Klik op de foto om te vergroten

De sierlijke arduinen pomp dateert uit het begin van vorige eeuw. De beslissing van de gemeenteraad om een nieuwe “steenput” te plaatsen “aangezien het water van den tegenwoordigen put onzuiver en ongezond is” dateert al van 17 mei 1894.

Aan de hand van de oude prentkaarten moet blijken dat het echter nog zes tot negen jaar duurde eer de nieuwe steenput werd gerealiseerd.

Gemeentehuis Ternat Pomp 1Na de afbraak van de bijgebouwen van het oude gemeentehuis werd de pomp met zorg gerestaureerd door de ploeg van de dienst gebouwen onder leiding van David Dooms. Ze wordt nu teruggeplaatst niet ver van de oorspronkelijke inplantingsplaats.

De inhuldiging heeft plaats om 16 uur