Jeugdhuis Ternat in actie voor behoud btw-vrijstelling

Jeugdhuis Ternat komt in actie tegen de beslissing van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) die de btw-vrijstelling voor jeugdhuizen verstrengt. De beslissing legt duizenden vrijwillige jeugdhuisbestuurders een zware last op.

Alle jeugdhuizen die meer dan 50.000 euro omzet uit hun drank halen, worden vanaf 1 januari 2016 gemengd btw-plichtig. Tot vandaag zijn jeugdhuizen vrijgesteld van btw.

De gevolgen voor de jeugdhuissector zijn groot en ook het jeugdhuis Ternat maakt zich grote zorgen.

Daarom is er sinds donderdag een kerstboom te zien in het jeugdhuis met een cadeautje BTW, een cadeau dat Jeugdhuis Ternat liever niet krijgt.

“De beslissing van de minister heeft een grote impact op ons jeugdhuis”, zeggen Jens van Cauter en Ines Swaelens, respectievelijk voorzitter en ex-voorzitter van het jeugdhuis. “De gemengde btw-plicht zorgt voor een zeer complex systeem. We hebben een boekhouder nodig die ons wellicht 4.000 euro per jaar zal kosten. Bovendien zorgt de regeling voor extra administratieve lasten. De vraag is dan of ons jeugdhuis deze maatregel overleeft.”

Jeugdhuis Ternat hoopt met deze kleine actie, de actie van Formaat en van alle andere Vlaamse jeugdhuizen, de eenzijdige beslissing nog te kunnen beïnvloeden.

“Als jeugdhuis hebben we hierover weinig te zeggen. Wij zijn verontwaardigd over de nieuwe regeling en over de manier waarop de minister van Financiën deze invoerde. Hij legt de duizenden vrijwilligers die onze jeugdhuizen in Vlaanderen besturen een zware last op. Bovendien zal de beslissing al op 1 januari 2016 toegepast worden. Vrijwillige jeugdhuisbestuurders krijgen amper zeven weken om zich voor te bereiden.”