Bloemenstoet Ternat herdenkt 70 jaar einde WOII

De grote Sinksenkermis van Ternat herdenkt vandaag, Pinstermaandag, de 70ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Bloemenstoet krijgt daarom een aangepast jasje.

Dat gebeurt samen met  Geronimo, een club van verzamelaars van militaire voertuigen, de Vlaamse Vehikel Klub,  de vereniging van oud-strijders en militairen van Ternat, de Shape International band en Humphrey Peacock van de Lindy hop community.

Vanaf 13 uur kan je genieten van een statische show van een 80-tal militaire voertuigen in De dreef.  Kinderen kunnen een ritje maken met sommige voertuigen. Het nieuwe gemeenteplein wordt ondergedompeld in de muziek van toen en er vallen militaire attributen te bewonderen.

Tussen 14 uur en 14.30  uur houden acteurs een zogenaamde ‘re-enactment’, een historisch nagebootst gevecht waarbij het oude gemeentehuis met een Duitse Kommandantuur wordt aangevallen door Engelse bevrijders. Bij goed weer vliegen er tweede wereldoorlogsvliegtuigen over de gemeente.

Om 14.30 uur volgt op het gemeenteplein een sereen herdenkingsmoment samen met de oud-strijdersvereniging.

Vanaf 15 uur tot ongeveer 17.30 uur trekt dan de bloemenstoet door de centrumstraten, aangevuld met een twintigtal militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Alle deelnemende verenigingen van de bloemencorso zetten hun wagens in het thema ‘einde wereldoorlog’.

Ook aan de bevolking wordt gevraagd zich in de kledij van de oorlogsjaren te kleden. Op het gemeenteplein is een schmink- en kapperstand aanwezig, zodat je je helemaal kan tooien in de juiste outfit.

Op het nieuwe gemeenteplein wordt een dansvloer aangelegd en wordt vanaf 13 uur initiatie lindy hop dans gegeven.

Om 18 uur is er een optreden van de Shape International Band, een internationaal gerenommeerd orkest met militairen van de verschillende Nato-landen dat swingende oorlogsmuziek brengt.

Om 20 uur neemt een WW2-dj-set de fakkel over met swingmuziek van Glenn Miller, de Andrew sisters en andere.

Op maandag 25 mei verzamelt de Affligemse vereniging Geronimo opnieuw een groot aantal militaire voertuigen voor een evenement dat de hele dag duurt en op verschillende plaatsen in de streek gratis schouwspel levert.

Voor deze intussen al 13e editie zullen er meer voertuigen dan ooit afzakken naar onze regio. Meer dan 100 museumstukken zullen voor de gelegenheid in en om Affligem toeren in de voormiddag.