Taalbeleidsplan verdeelt Ternatse gemeenteraad

Op de gemeenteraad van Ternat zorgde de bespreking van het taalbeleidsplan voor een kortsluiting tussen meerderheid en oppositie.

Het taalbeleidsplan, dat ter goedkeuring voorlag, dient als leidraad voor het personeel van de gemeente en OCMW en voor de inwoners van Ternat om ‘de afspraken rond het gebruik van het Nederlands in de dienstverlening duidelijk en eenvormig te maken’.

Het plan werd opgesteld door een ambtelijke werkgroep en werd begeleid door het Huis van het Nederlands.

Oppositieraadslid Gunter Desmet (CD&V) had het vooral moeilijk met de passage waarin ambtenaren tegenover anderstaligen, die wel het Nederlands verstaan maar het niet kunnen spreken, weliswaar zelf altijd Nederlands praten tegen die burger, maar ook dat ze tolereren dat de burger zelf een andere taal gebruikt, voor zover de ambtenaar die taal verstaat.

Volgens burgemeester Ronald Parys (LVB) zorgen ‘dovemansgesprekken’ met anderstaligen vaak voor ‘vervelende situaties die niet fijn zijn voor de ambtenaren’, terwijl die situaties met een beetje hoffelijkheid kunnen vermeden worden.

Parys stelt dat ‘de dienstverlening prioritair is ten opzichte van de taalzuiverheid’. Bovendien zijn de ambtenaren hier zelf vragende partij.

Verkeerd signaal

Desmet begrijpt wel dat bij een allereerste bezoek van een nieuwkomer er al eens in een andere taal wordt uitgelegd dat Ternat een Nederlandstalige gemeente is, maar dit vindt hij een brug te ver.

‘Het is een zeer verkeerd signaal als je continu toestaat dat burgers een andere taal gebruiken in hun contacten met het gemeentebestuur’, aldus Desmet. ‘Zo blijf je anderstaligen aanmoedigen om hun eigen taal te gebruiken.’

Parys wilde niet ingaan op de vraag om de regel te schrappen. Het taalbeleidsplan werd meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.