Wildbreiers geven kleur aan Ternat

Op zeven plaatsen in Ternat werden zondag tientallen bomen, een brugleuning en een kunstwerk ingepakt met brei- en haakwerkjes. Het gaat om kunstproject van De Ploter dat tegelijk laagdrempelig en gemeenschapsvormend is.

Het Ternatse cultuurcentrum lanceerde eind november een oproep naar ervaren breiers en mensen die graag zouden leren breien. Zestig mensen beantwoordden de oproep.

‘We vroegen hen mee te werken aan een wildbreiproject waarbij dingen in de publieke ruimte ingepakt worden met wol’, zegt projectmedewerker Frank De Block. ‘Vanaf dan kwamen elke woensdag en zondag gemiddeld 35 mannen, vrouwen en kinderen tussen de 9 en 88 jaar samen om deze actie voor te bereiden.’

Er werd geen les gegeven. Nieuwe breiers leerden de steken van de ervaren breiers. Zelfs negen bewoners van het woon- en zorgcentrum Sint-Carolus in Sint-Katherina-Lombeek deden enthousiast mee. ‘Het geeft hen het gevoel dat ze er weer bijhoren.’

Op de bekende Dreef in Ternat kregen alle 52 bomen een brede sjaal tegen de kruin. In de wijk Den Bos werd de 50 meter lange leuning van de nieuwe brug ingepakt met haakwerk, net als de boom op het kruispunt met de Sluisvijverstraat.

In Wambeek kregen 22 zwarte verkeerspaaltjes een kleurige muts en werd het kunstwerk De Kakelbank ingepakt. In Sint-Katherina-Lombeek kreeg de boom aan Sint-Carolus een vier meter brede sjaal.

Het hele project werd gerealiseerd met overschotjes en gerecupereerde wol. ‘Een inzamelactie bij de Ternatse inwoners leverde ruim voldoende wol op. Met wat we nog over hebben, gaat deze groep nu sjaaltjes en mutsen breien die we aan organisaties voor armen en daklozen gaan geven’, aldus De Block.

De Ternatse fotograaf Tom Wyns maakte de voorbije maanden foto’s van het gebeuren. Die worden binnenkort vertoond op een spandoek aan de Dreef.

‘De breiwerkjes zijn bedoeld om de grauwe wintermaanden wat op te fleuren. Ze blijven hangen tot de lente alles weer overneemt.’