Kermis Opperstraat en overleden foormeester Jacky Delcour vereeuwigd op muurschildering

In het kader van de Liedekerkse kunstenpromenade LikART werd zondag een grote muurschildering ingehuldigd op de hoek van de Opperstraat met de Paardenputstraat. Het stukje streetart is een eerbetoon aan de lokale kermis en aan Jacky Delcour.

Wie in Liedekerke langs de hoek van de Opperstraat met de Paardenputstraat passeert, kan niet naast het nieuwe grote kunstwerk op de blinde gevel van een woning kijken. Het was het kunstenaarscollectief Treepack dat de gevel de afgelopen weken in een nieuw, kleurrijk jasje stak. Tijdens de kunstenpromenade LikART afgelopen weekend werd de gevel officieel ingehuldigd.

De muurschildering ‘Feest’ is een eerbetoon aan kermis Opperstraat en de overleden foormeester Jacky Delcour die zich jarenlang vrijwillig inzette voor de organisatie van de kermis. “Als gemeentebestuur zochten we een manier om Jacky op een originele wijze te herinneren”, sprak burgemeester Steven Van Linthout (CD&V) tijdens zijn openingsspeech. “Zo hebben we al het Jacky Delcour vuurwerk tijdens de kermis zelf en nu is hij zelf ook visueel aanwezig in de straat.”

Het waren de Liedekerkenaren zelf die uit twee ontwerpen mochten kiezen. En met 827 uitgebrachte stemmen, onder andere via het gemeenteplatform Hoplr, werd dat ook massaal gedaan. Voor het ontwerp had Treepack zich gebaseerd op foto’s van kermis Opperstraat van Jarno Cobbaert. Het gemeentebestuur sloot een overeenkomst met de eigenaars van het huis zodat de muurschildering de komende tien jaar op de gevel kan blinken.

Wie de muurschildering eens goed bestudeert, zal verschillende zaken herkennen die naar de kermis verwijzen zoals de botsauto’s en het smoutebollenkraam. Maar er zit ook duidelijk een verwijzing in naar Liedekerke zoals het rode sjaaltje, de geldbriefjes in de achterzak (de pree) en de bomen van het Pastoriepark. “En ook Jacky kreeg een mooie plaats. In het midden van de kermis, samen met zijn onafscheidelijke camera. Telkens als er nu nog een evenement georganiseerd wordt, ontbreekt er iets. Jacky wordt enorm gemist”, aldus burgemeester Van Linthout.

Ook de familie van Jacky was aanwezig tijdens de officiële inhuldiging van het kunstwerk. Jacky’s vrouw Linda Trogh reageert zeer tevreden op het resultaat. “Toen ze het voorstelden, vond ik het een goed idee. Al denk ik wel dat Jacky het zelf minder leuk gevonden zou hebben. Jacky werkte liever achter de schermen, al kreeg hij wel graag erkenning voor zijn werk. Ik vind het een mooi ontwerp. Liever dit dan een standbeeld, dat was zeker niets voor Jacky.”

Topartikels editie Ninove-Dender