Schilderende dierenarts Hans stelt opnieuw tentoon in het CC Asse

Nog tot 16 april kan je in de foyer van het CC Asse koeien, honden en leeuwen tegenkomen. Geen echte dieren uiteraard maar wel schilderijen van de hand van Hans De Wandeler (63), de kunstzinnige dierenarts uit Asse-Terheide.

In het najaar van 2020 stelde de schilderende dierenarts Hans De Wandeler voor het eerst zijn schilderijen tentoon in de foyer van het CC Asse. Nu drie jaar later stelt de dierenarts uit Asse-Terheide 61, veelal nieuwe, schilderijen voor aan het publiek. “Naast mijn job als dierenarts volg ik sinds 2018 ook les aan de kunstenacademie van Aalst, waar ik nu in mijn laatste jaar zit. Zeven uur per week krijg ik er les. En in het voorjaar, wanneer het minder druk is in de praktijk, ben ik heel veel aan het schilderen”, zegt Hans.

Wie de tentoonstelling in 2020 bezocht en nu opnieuw komt kijken, zal misschien wel een evolutie in Hans z’n werk kunnen vaststellen. “Ik schilder nog steeds voornamelijk dieren, koeien blijven mijn grootste inspiratiebron. Uit nostalgie, omdat ik in mijn jeugd opgroeide tussen weilanden vol koeien”, legt Hans uit. Maar hij waagt zich ook steeds vaker aan stillevens en tussen zijn nieuwste werken zit zelfs een modern werk gebaseerd op Mondriaan. “Ik werk volgens verschillende technieken waarbij ik soms grover en dan weer meer in detail schilder. Ook het maken van kleurencombinaties loopt steeds vlotter.”

Wat niet veranderd is, is de manier van werken bij Hans. “Ik vertrek nog steeds vanuit een foto van het dier. Ik heb een houvast nodig. Een dier schilderen in mijn praktijk of in de natuur is echt moeilijk. Nog voor ik een streep gezet zou hebben, is de koe al gedraaid”, lacht Hans.

Soms schildert hij wel eens op aanvraag een schilderij van een huisdier. “Maar de foto moet me vooral aanstaan. Er moet voldoende contrast in zitten, de lichtinval moet goed zijn. Ik schilder niet zomaar iets. Ik wil er echt achter staan, de foto moet me inspireren. Wat ik wel vaker wil doen, is fantasietjes toevoegen. Zo schilderde ik een hond en voegde ik er nadien een sjaal aan toe. Ik denk niet dat het zou lukken om een hond met een sjaal te fotograferen.”

Hans’ werk is nog tot 16 april te bewonderen in de foyer tijdens de openingsuren van het CC Asse. Maar daar hoeft het voor hem niet bij te blijven. “Ik zou mijn werk wel meer willen tentoonstellen, bijvoorbeeld in restaurants. Zo hangen er al een dertigtal werken op bij sportcentrum LMNTS in Roosdaal. Ik wil mijn werken laten zien en thuis op zolder krijgt niemand ze te zien. Alle schilderijen van de tentoonstelling zijn ook te koop”, geeft Hans nog mee.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk