Gemeenten Gooik, Galmaarden en Herne gaan fuseren

Gooik, Galmaarden en Herne gaan fuseren. Dat hebben de burgemeesters van de drie Pajotse gemeenten aangekondigd op een persconferentie. De komende maanden worden de inwoners nauw betrokken om de nieuwe gemeente mee vorm te geven. Dit jaar nog zal de fusie definitef voorgelegd worden aan de Vlaamse regering.

‘Groter worden om klein te kunnen blijven’ is het motto van de fusie. De nadruk van de fusie ligt op het behoud van de eigenheid van hun dorpen. In 2024 trekken ze als één gemeente naar de gemeenteraadsverkiezingen. De fusiegemeente zal 25.000 inwoners tellen en 120 vierkante kilometer groot zijn. Een naam voor de nieuwe gemeente is er nog niet.

De fusie betekent ook dat de Vlaamse overheid 5 miljoen euro schulden overneemt van de Pajotse gemeenten. Geld dat zal worden gebruikt om te investeren in scholen, sport en cultuur. Bij een verplichte fusie zou die financiële bonus zijn wegvallen. 

Lennik wordt dus niet opgenomen in de fusie. Burgemeester Irina De Knop gaf eerder reeds aan geen interesse te hebben in een mogelijke Pajotse fusie met Gooik, Galmaarden en Herne. Bij de N-VA van Lennik klinkt er kritiek op de fusie die wordt afgedaan als een politieke fusie. Maar anderzijds geven ze ook toe dat de houding van de burgemeester van Lennik de gemeente onmiddellijk buiten spel heeft gezet.

Topartikels bij Goeiedag.be