Ternat: daklozen moeten weg uit Redevco-gebouwen

Ternat wil dat Redevco, de eigenaar van de voormalige gebouwen van Logistics Ternat in de industriezone, een einde maakt aan de illegale bewoning door een tiental daklozen.

De gebouwen van het vroegere distributiecentrum van Carrefour in de Ternatse industriezone staan al 2,5 jaar leeg. De internationale vastgoedgroep Redevco heeft, voor zover bekend, nog geen concrete plannen met de site.

Maar sinds enkele maanden blijken in het gebouw een tiental daklozen ondergebracht.

‘Het gaat niet om krakers. Ze zijn geronseld door een beheersfirma die daar door Redevco is ondergebracht’, weet burgemeester Ronald Parys (LVB).

‘Blijkbaar gaat het om een of ander manoeuvre om te kunnen ontsnappen aan de Vlaamse leegstandbelasting. Wat die daklozen daar doen is ons niet duidelijk.’

Referentieadres

De zaak kwam pas onlangs aan het licht toen de daklozen zich bij het OCMW van Ternat meldden voor een zogenaamd referentieadres.

‘Gebouwen in een industriezone kunnen echter niet als woonplaats worden erkend. Dat is niet wettelijk’, zegt OCMW-voorzitter Marc Faes.

Parys heeft Redevco nu een ultimatum gesteld. Uiterlijk tegen januari moet een einde worden gemaakt aan de bewoning.

Een maand geleden moest burgemeester Parys ook al een illegale raveparty laten stilleggen in een van de administratieve gebouwen van het oude complex.

De organisator van die party is nog steeds niet gevonden.

‘Het zou me niet verbazen indien die beheersfirma daar ook iets mee te maken had’, aldus Parys.

BANNER TERNAT