Douwe Egbertssite omgetoverd tot bedrijventerrein van de toekomst: “Dit geeft lokale economie extra boost”

De voormalige site van koffiefabrikant Douwe Egberts in Grimbergen krijgt met Hi! een tweede leven. Projectontwikkelaar Global Estate Group heeft er een hypermodern, circulair en groen bedrijventerrein ontwikkeld, waar bedrijven hun personeel hybride kunnen laten werken en evenementen kunnen organiseren.

Veel aandacht ging hierbij naar het milieu: de helft van het beton op de site is onthard en maakte plaats voor onder meer een grote voortuin en een bloemenweide. De eerste bedrijven huren er ondertussen loodsen en het meetingcenter is sinds juli dit jaar in gebruik. Begin volgend jaar start de verbouwing van een kmo-hal in de oude productietoren.

35 jaar lang ontwaakten de inwoners van Grimbergen en Strombeek-Bever iedere ochtend met de geur van vers gebrande koffie. Maar sinds 2017 ruikt het aan het knooppunt van de Ring met de A12 niet langer meer naar Douwe Egberts. De directie besliste immers om de fabriek te sluiten. Projectontwikkelaar Global Estate Group uit Oostkamp, gespecialiseerd in de herontwikkeling van industriegronden tot duurzame woon – en werkruimtes, kocht een jaar later de site van 6,5 hectare om er een gloednieuw bedrijventerrein van te maken.

Grotere bedrijven kunnen in de eventhallen, met een oppervlakte van 400 of 800 vierkante meter, evenementen organiseren. Wil je na een dagje vergaderen toch wat ontspannen, dan hoef je niet ver te gaan. Op de site ligt immers recreatiepark Arenal, waar je niet alleen kunt padellen maar ook kunt springen en salto’s maken in een trampolinepark van 1.700 vierkante meter. Ook de gemeentelijke feestzaal Den Douwe ligt op de site. (lees verder onder de foto:)

“Hi! wordt hét bedrijventerrein van de toekomst”, zegt Kathleen Dewulf, CEO van Global Estate Group. “Het is een multifunctionele en inclusieve plek, waar tal van productieve, creatieve en recreatieve activiteiten samenvloeien. Het voormalige kantoorgebouw van Douwe Egberts was te groot voor een bedrijf, waardoor een meetingcenter oprichten de logische volgende stap was. Voor heel wat bedrijven, en dan vooral start-ups, is een kantoor huren immers onbetaalbaar geworden. Bedrijven die op afstand werken kunnen we dankzij Hi! samenbrengen. Individueel werken doen we steeds meer thuis, maar samenwerken maakt ons uniek als mens en doen we toch liever fysiek.”

“Als gemeente zijn we erg gelukkig dat de oude site van Douwe Egberts weer in gebruik is genomen”, zegt burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing). “Zo krijgen kmo’s de kans om in deze economische zone hun activiteiten uit te voeren en kunnen gebruikers van het meetingcentrum op een unieke manier (samen)werken. Dit zal de lokale economie alleen maar een extra boost geven. Als gemeentebestuur zijn we ook opgelucht dat de geschiedenis van de koffiefabrikant blijft voortbestaan op de site. Niet alleen verwijst de gemeentelijke feestzaal ‘Den Douwe’ naar al die jaren van verse koffie, ook in de hergebruikte materialen vinden we tal van verwijzingen naar de vroegere bedrijvigheid.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise