Personeelstekort noodzaakt crèche tot sluiting leefgroepen: “Het breekt ons hart maar het kan niet anders”

Het personeelstekort bij kinderdagverblijf KaDeeke van Zorgbedrijf Vilvoorde is meer dan nijpend. Bijna standaard één dag per week moet de crèche daardoor een leefgroep sluiten en moeten ouders last minute elders opvang zoeken.

De ouders van kinderdagverblijf KaDeeke kregen zopas allemaal een brief in de bus om de problematiek te kaderen – heel veel crèches hebben ermee te maken – en de gemaakte keuzes uit te leggen. “We willen hen verzekeren dat we blijven gaan voor een goede kwaliteitsvolle kinderopvang maar soms betekent dit dat we helaas moeten sluiten”, zegt deskundige kinderopvang Elke Lauwers.

Het kinderdagverblijf telt tien leefgroepjes voor zowat 123 kinderen. “We streven daarvoor naar 25 full time personeelsleden. Dat is meer dan de wet voorziet maar het zorgbedrijf heeft voor een hogere personeelsinzet gekozen om kwaliteitsvol te kunnen werken.”

“Het probleem is dat we dus niet aan dat aantal geraken. Momenteel zijn er amper 20 personeelsleden voor tien leefgroepen. Die hebben we allemaal nodig voor de basisdienstverlening. Zodra iemand ziek uitvalt, geraken we al in de problemen. Al sinds oktober 2021 moeten wij regelmatig een leefgroep een dagje sluiten omdat we onvoldoende mensen hadden. Dat is geen evidente en makkelijke beslissing. Het breekt ons hart want eigenlijk willen we vooral openblijven.”

Verschillende factoren spelen mee in de beslissing welke leefgroep dicht gaat. “Vooral continuïteit is voor de kinderen heel belangrijk. Als er voor een bepaalde leefgroep geen enkel vertrouwd gezicht van een begeleider beschikbaar is, sluiten we die. De impact voor kinderen als ze door mensen opgevangen worden die ze eigenlijk helemaal niet kennen is immens groot.”

“Een tweede factor is de spreiding. We willen vermijden dat dezelfde ouders steeds de pineut zijn als er zich voornamelijk in een bepaalde leefgroep een personeelstekort stelt. Aan de andere kant moeten we ook kijken naar de draagkracht van het personeel. Het moet houdbaar blijven.”

KaDeeke probeert ook zelf iets te doen aan het tekort – maar dat valt niet mee. “We hebben onze werking anders georganiseerd zodat onze logistieke medewerkers kunnen ondersteunen bij het eten geven. We hebben ook selecties gedaan. Er waren zes mensen geslaagd en daarvan zijn er dan drie die niet komen opdagen zijn. Dat kan je je de vraag stellen in hoeverre je de kwaliteitseisen moet laten zakken als je aanwervingen doet. We hebben beslist om dat niet te doen…”

Wat maakt dan dat het zo moeilijk is om gemotiveerde mensen te vinden? “Het is een zware job met hoge werkdruk. Alleen instaan voor zeven kindjes is heel intensief. Er zijn ook gewoon heel weinig leerlingen in die studierichtingen, waardoor er meer uitstroom is dan instroom. Mensen stoppen omdat er zoveel druk op hen ligt. Je moet je steevast heel flexibel opstellen en zeker in combinatie met een eigen gezin is dat niet evident.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise