Gerestaureerde kapel Heidestraat Strijtem ingehuldigd

In de Heidestraat in Strijtem (Roosdaal) werd zondagmiddag de gerestaureerde kapel ingehuldigd.

Het grondgebied waarop de kapel staat is sinds 2009 eigendom van Natuurpunt. De milieuorganisatie kocht het gebied van de weduwe van Ildevert Van Elsen, nakomeling van Willem Van Elsen die de kapel in 1924 liet bouwen na de genezing van zijn zoontje Antoine (zie foto onder).

Frans Van Elsen, de zoon van weduwe Ildevert Van Elsen en de schoonzoon Marc Van Den Berge, beheren sinds 2009 het land en het kapelletje als conservators voor Natuurpunt.

Het kapelletje, ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Halle en de Heilige Antonius, werd altijd verzorgd door de familie Van Elsen, vooral door Ildevert Van Elsen en door zijn vrouw Marie-Thérèse Cardoen.

Tot 1977 bevond de kapel zich op grondgebied Lennik, maar bij de grenscorrecties van 1977, werd ongeveer 13 hectaren grondgebied – een driehoek gevormd door de Heidestraat, de steenweg Brussel-Ninove en de Hunselbeek – naar Strijtem overgeheveld.

De laatste jaren raakte de kapel wat in verval. De restauratie gebeurde in samenwerking met Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei en de gemeente Roosdaal.

Foto’s: Jacky Delcour

kapel heidestraat strijtem