PRO kaart onveilige verkeerssituatie aan De Plataan aan

Een uit de kluiten gewassen boebel of een dikke puist, hoe je het ook mag noemen, nog niet eerder zorgde zo’n kleine ingreep in een straat voor een dergelijk pak accidenten en de nodige heisa. PRO kaartte die onveilige situatie al eens aan op de gemeenteraad van 30 september. Onderwerp van het gesprek: een wit geschilderde (te hoge?) betonnen verhoging op het kruispunt van de Stationsstraat en de Mandsteenweg!

Ondertussen bleef het valpartijen van fietsers regenen en markante manoeuvres van voertuigen maakten het geheel compleet. Joris Verspecht (PRO): “Zondagochtend gebeurden twee ongevallen met fietsers aan die verkeersdrempel ter hoogte van De Plataan. PRO Merchtem kaartte onveiligheid op de weg al vaker aan, maar uit nu forse kritiek en stelt het gemeentebestuur aansprakelijk voor een vermijdbaar ongeval.”

Toon Dours van PRO Merchtem, woont vlakbij de plaats waar zondagochtend het ongeval gebeurde. Toon: “Zondagochtend was het weer prijs en deze keer met zwaardere gevolgen. Een fietsclub reed voorbij en één iemand heeft de drempel niet tijdig opgemerkt en is zwaar gevallen. Deze man werd met een ernstige hoofdwonde weggebracht door een ambulance. Fietsers begrijpen dit niet. Een uur later was het weer prijs, gelukkig met minder ernstige gevolgen. Ik heb dan ook direct contact opgenomen met de gemeente om zo snel mogelijk maatregelen te nemen voor deze zeer onveilige situatie.”

Maandag tijdens de gemeenteraad kaartte ik de problematiek ook weer aan. Men beloofde om de situatie direct aan te pakken. Helaas vond dinsdagochtend nog een zwaar ongeval plaats, waarbij weer een fietser met de ambulance moest worden afgevoerd. Inmiddels heeft de gemeente paaltjes geplaatst. Toch vindt PRO Merchtem dat de hele locatie dringend herbekeken moet worden. De situatie blijft onveilig. We krijgen nu meldingen dat bussen rakelings langs de paaltjes rijden, wat opnieuw gevaarlijke situaties oplevert. Ook de signalisatie in de straat laat te wensen over. Deze situatie is levensgevaarlijk en écht onhoudbaar geworden. Als wij na 13 oktober deel uitmaken van de meerderheid, zullen wij deze kwestie meteen aanpakken en de veiligheid zo snel mogelijk herstellen.

Joris Verspecht: “Een gemeente kan burgerlijk aansprakelijk worden gesteld voor een letselongeval dat het gevolg is van gebrekkige en onveilige staat van de openbare weg. In belang van onze gemeenschap en belastinggeld moet die drempel zo snel mogelijk weg. Het college kent de situatie goed en kon dit al voorkomen hebben. Ik vind dit echt beschamend dat wij als gemeente niet kunnen zorgen voor veilige openbare wegen.”

Schepen van Mobiliteit Lien Casier (cd&v plus) reageert: “We zijn meteen in actie geschoten. Er is een parkeerverbod ingevoerd langs de kant van de school zodat fietsers gemakkelijker kunnen passeren. Er werden paaltjes geplaatst op de verhoging en de bus van De Lijn – dat is uitgetest – kan er langs rijden. Er volgt ook nog meer belijning om de rijrichtingen nog duidelijker aan te geven.”

Het verhaal van Verspecht blijft hier echter niet bij: “We hebben met PRO Merchtem onze burgemeester al geregeld tot de orde geroepen om situaties als deze snel en daadkrachtig aan te pakken. Dat was ook zo met bouwaannemers die openbare weg inpalmen zonder regels te respecteren, de verkrotting her en der. Aan maalderij Meskens, aan het station, ligt ook al wekenlang een dikke waterslang over het voetpad, enzovoort. De openbare weg, voet- en fietspaden dienen om onze burgers veilig te kunnen verplaatsen, niet om er obstakels op te zetten.” (eb)