Feest in het landschap van Brussegem

Onder de noemer Voedselbos Brussegem feestelijk geopend was het vooral genieten met de ganse familie. Er is al veel goeds verteld over de speelruimte voor kinderen aan de Drinkeling in Brussegem en het recent aangeplante Voedselbos en met deze happening van ‘Feest in het Landschap’ kon nu alles echt verkend worden. En oef, ook het weer zat mee voor deze namiddag! Dat wil al veel zeggen na maanden van regen.

Meer dan vierhonderd deelnemers ontdekten de nieuwe toegankelijke natuur in de Vlaamse Rand. Of ze het kouterlandschap bewonderden vanop de uitkijktoren of tijdens de wandeling, genieten deden de bezoekers volop. Het Voedselbos Brussegem werd tijdens dit evenement feestelijk ingehuldigd en bracht voor het eerst inwoners samen in de hoogstamboomgaard met fruitstruiken en bloemenweide.

‘De fruitbomen zijn zo geplant dat ze volop van de zon profiteren én beschut zijn door de houtkant. Het kleinfruit vind je in de onderste laag van dit plukbos’, dat legden Louis en Jeroen, ontwerpers en werfopvolgers van het Voedselbos in Brussegem, uit. Samen gaven ze een rondleiding doorheen het afgewerkte Voedselbos, voor het schepencollege én de bezoekers van het Feest in het Landschap. Het was slechts één van de vele activiteiten in en rond het nieuwe Voedselbos.

Terwijl handige harry’s een vlechtwand maakten in het opgefriste speel- en geboortebos, knutselden de jongsten zaadbommetjes, gravelden sportievelingen langs glooiende kouters en gingen wandelaars op natuur- of erfgoedwandeling. Deze korte of iets langere tochten werden begeleid door Natuurpunt Merchtem, Heemkring Soetendaele of uitgepijld door Natuurwandelaars. De Steltenlopers gaven initiatielessen, KunstAs Merchtem verblijdde de gasten met live pianomuziek. Geuzeneuze en Patricia de Baravan laafden de dorstigen, maar ook ijsjes en pita’s werden verorberd.

Burgemeester Maarten Mast: “We hopen dat dit Voedselbos een plek wordt om samen te komen. De grote picknickbank in het midden nodigt alvast uit om gezellig samen te genieten van wat lekker fruit en het landschap.”

Het nieuwe voedselbos is 1,65 hectare groot en bestaat uit een fruitboomgaard, een bloemenweide en een gemengde heg. In totaal werden er 1.355 stuks plantgoed geplant, zoveel mogelijk inheems. “Samen met Regionaal Landschap Brabantse Kouters stimuleren we zo de biodiversiteit. Deze nieuwe groene verbinding in het prachtige Merchtemse kouterlandschap is een plek voor dieren om voedsel te vinden, te rusten en zich te verplaatsen,” vertelde Bart Nevens, gedeputeerde voor Leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant.

Het bestaande geboortebos is kindvriendelijk gemaakt met natuurlijke speel- en klautertoestellen. Kampjes bouwen en ravotten mag er én het bos heeft nu een bijna magische wilgentunnelingang. Zo worden gezinnen van aan de bestaande speeltuin vóór de feestzaal door het geboortebos naar het nieuwe Voedselbos geleid.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) verleende samen met het Agentschap Binnenlands Bestuur via middelen van het Vlaamse Randfonds in totaal 127.802 euro subsidie aan het Voedselbos en het eerder afgewerkte Mergelputbos in Merchtem. De gemeente Merchtem investeerde 52.450 euro. Regionaal Landschap Brabantse Kouters coördineerde het project van uitvoering tot feestelijke oplevering. (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be