De Vrienden van de Hop en Lokaal bestuur Opwijk zijn bijzonder trots op de unieke uitgave van het “Werk- en Lesboek rond Hop” dat zopas officieel werd voorgesteld bij het Hopveld Molenkouter.
De uitgave van deze boeken kwam tot stand met de ondersteuning van Lokaal bestuur Opwijk en Dienst Vrije Tijd. Tijdens de officiële voorstelling werden verschillende schooldirecties, leerkrachten en andere medewerkers van de lokale scholen verwelkomd en meteen gepromoveerd tot hopambassadeurs.
Dit lijvige werk kan worden aangewend voor leerlingen vanaf het 2de leerjaar tot de 1ste graad secundair. Er is voor elk wat wils: leesteksten, verhalen, vraagstukken, taallessen, knutseltoepassingen, aardrijkskundige raakvlakken …
Tegelijkertijd bieden ‘De Vrienden van de Hop’ ook de mogelijkheid aan om een klassikaal bezoek te brengen aan het hopveld, waar de leerlingen op een aangename manier kennis kunnen maken met deze vergane glorie van Opwijk en omstreken. Ook een wandelingetje met kleuters behoort tot de mogelijkheden.
Mede-initiatiefnemer Patrick De Smedt verduidelijkt: ”Al sinds eeuwen zijn de regio rond Poperinge en onze regio Asse, Aalst, Opwijk, Affligem de twee hopregio’s van Vlaanderen. Het is ook lange tijd een zeer belangrijke bron van inkomsten geweest, maar door de sterke concurrentie uit Centraal Europa is de teelt snel achteruitgegaan. Ook in Opwijk waar het laatste hopveld in 1993 verdween.
In 2010 hadden we weet gekregen van nieuw aangelegde hopvelden in Aalst en Asse met subsidies van Europa en Vlaanderen. We lanceerden dan ook het idee om hetzelfde in Opwijk te doen en dit werd politiek gevolgd.”
Samen met Willy Segers stichtte Patrick De Smedt in 2014 ‘De Vrienden van de hop’. Intussen delen een 20-tal leden dezelfde passie voor hop.
Schepen van Cultuur Jan Couck: “Zo is de gemeente Opwijk financieel verantwoordelijk voor het hopveld. ‘De Vrienden van de hop’ zorgen ervoor dat er initiatieven genomen worden om de aandacht voor de eens zo bloeiende hopcultuur in onze regio levendig te houden. Jaarlijks organiseert de vereniging een hopoogstfeest en dat vindt deze keer plaats op zondag 22 september 2024.”
“De vereniging nam in 2016 het initiatief om het eigen bier (H)Opwijk Blond te lanceren met de eigenhandig geteelde natte hop van het eigenhopveld, intussen een jaarlijkse traditie. De vereniging organiseert ook jaarlijks een brouwerijbezoek, maar de laatste realisatie is de opmaak van een prachtig werk- en lesboek over hop.“
Willy Segers vult aan: “De uitgave van dit ‘Werk- en lesboek over hop’ is het sluitstuk van een werk van lange adem, een werk dat we, met een kleine groep vrienden van de hop, zeer graag onder de aandacht wilden brengen. Het is een baken van wetenschap, kennis, kunde en oefening, dat voor onze Opwijkse scholen en bij uitbreiding de lagere en eerste graad klassen van het secundair uit de regio, een mooie en gefundeerde basis geeft om de hopcultuur, die toch een paar eeuwen onze regio gekenmerkt heeft, als natuurlijk erfgoed mee te geven aan onze jeugd.” (eb)