Ligo helpt voor behalen van theoretisch rijbewijs!

Een rijbewijs halen vinden ze bij Ligo, Centrum voor Basiseducatie Halle-Vilvoorde, belangrijk. De dienst integratie van Asse: “Een rijbewijs is niet zomaar een document, het zorgt voor meer kansen op werk, vergroot de zelfredzaamheid en hierdoor kunnen burgers makkelijker deelnemen aan allerlei evenementen. Dit alles komt bovendien de integratie in onze gemeente ten goede. ”

Het behalen van een rijbewijs is geen eenvoudige taak. De examens vormen een uitdaging voor laaggeletterde volwassenen. Ken (zie foto) nam daaraan deel en verwoordde het als volgt: “Ik ben de enige thuis die met de auto kan rijden. Nu met een baby in huis is het veel makkelijker. Dankzij mijn rijbewijs heb ik ook veel meer kansen op ander werk.”

Daarom organiseert Ligo Halle-Vilvoorde, Centrum voor Basiseducatie, elk jaar theoretische lessen rijbewijs in onder meer Asse-centrum. Deze lessen richten zich zowel naar laaggeletterde Nederlandstalige als anderstalige cursisten. Die gaan nu ook door in samenwerking met de Sint-Martinusschool, campus Koensborre, in Asse. Zes van de zeven studenten behaalden in januari hun theoretisch rijbewijs bij de eerste poging!

Grote hoeveelheden theorie verwerken, is voor veel laaggeletterde volwassenen niet evident. Eén op zeven volwassenen in Vlaanderen heeft moeite met het begrijpen van informatie, het interpreteren van grafische gegevens of het inzetten van digitale vaardigheden. Bij Ligo kunnen volwassenen op een rustig tempo en met veel oefenkansen aan de slag.

Op het einde van een cursus rijbewijs, kunnen de cursisten deelnemen aan de vertraagde zitting van het theoretisch examen. Zij die niet slagen, kunnen na extra oefeningen in het Open Leercentrum van Ligo, een nieuwe poging doen.

In 2023 volgden 23 cursisten de lessen voor het rijbewijs bij Ligo in Asse en 18 daarvan slaagden in het theoretisch examen.

www.ligo.be/hallevilvoorde

(eb)

Topartikels bij Goeiedag.be