Gemeenten bundelen krachten voor hernieuwbare energie

De vijf Sibelgasgemeenten waaronder Grimbergen en Meise slaan de handen in elkaar voor duurzame energiewinning. Op 180 gemeentelijke gebouwen willen ze in een eerste fase zonnepanelen plaatsen. Ook de burgers kunnen er door middel van een financiële participatie beter van worden. “Op deze manier zorgen we voor een Vlaamse primeur”, klinkt het bij de burgemeesters.

De gemeenten richtten al in 2020 de coöperatieve vennootschap Ventum&Green op die reeds participaties in hernieuwbare energieprojecten in België en Nederland heeft opgebouwd.

Vandaag gaan de vijf besturen een stap verder door samen te investeren in maximale energiewinning met het oog op het delen van de opgeleverde energie. Met Ventum&Green werd een nieuwe onderneming opgericht, Sibelgas Project Vennootschap Groene Energie, of verkort: SPV Groene Energie. Deze coöperatieve onderneming zal zich richten op het uitvoeren van hernieuwbare energieprojecten; louter op het patrimonium van de vijf gemeenten.

Een eerste fase van hernieuwbare energieprojecten in de vijf gemeenten bestaat uit een zonne- energieproject waarbij 180 daken van gemeentelijke gebouwen zijn aangewezen voor de installatie van zonnepanelen. SPV Groene Energie streeft ernaar om in deze eerste fase een totaal vermogen van 3 MW aan hernieuwbare energie te installeren, wat naar schatting op jaarlijkse basis 2.850 MWh groene stroom zal opleveren. Dit stemt overeen met het jaarlijks verbruik van meer dan 800 gezinnen.

Naast de zonnepanelen zullen er ook batterijen geïnstalleerd worden, wordt gekeken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van laadpalen en wordt energiedelen tussen de gebouwen die in bezit zijn van de gemeenten onderzocht.

Opvallend: inwoners van de vijf gemeenten kunnen ook mee instappen in de projecten. Elke inwoner die geïnteresseerd is, kan een bedrag van 50 tot 1.000 euro investeren voor een periode van acht jaar. De investeerders kunnen gedurende die acht jaar profiteren van een brutorentevoet van 6 procent. “Het is wellicht geen toeval dat we precies hier in de Noordrand voor een dergelijke primeur kunnen zorgen”, aldus de burgemeesters. “Onze regio wordt immers gekenmerkt door een bijzonder hoge milieudruk waarbij de dominante aanwezigheid van de verkeersellende op de Ring en het viaduct van Vilvoorde ons dagelijks confronteert met de grote nadelen van fossiele brandstoffen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise