De Ronde flitste door Opwijk

De Ronde van Vlaanderen is een kijkcijferkanon en spreekt tot de verbeelding. Voor de editie van 2024 glipte de karavaan even Vlaams-Brabant binnen. Op zondag 31 maart, even voor de middag, liep het in Opwijk storm aan het kruispunt Plezanten Hof. De renners kwamen vanuit Lebbeke en draaiden aan het kruispunt richting Baardegem via de Steenweg op Aalst.

De belangstelling was groot. Door de verkeerseilanden bij het kruispunt was het daar wel een linke bocht. Er troepte een pak volk samen om toch maar een glimp op te vangen. De renners hielden zich goed aan het tijdschema en kwamen rond half twaalf het kruispunt opgedraaid. Iedereen keek zich de ogen uit.

Het begon met een motorkaravaan en daarna volgde een vroege vlucht. Even later verscheen de helikopter en dat was het sein om de blik richting Lebbeke te wenden. De spanning bij de gele signaalgevers en de oranje politiemensen nam meteen een sprong.

En dan was ze zover! “Ze zijn daar!” Een kronkelende slang met het gezoem van geloliede kettingen, snerpende remmen en een bonte kleurenpracht slingerde zich langs de obstakels richting Baardegem. Iedereen probeerde toch maar een topper te herkennen in een langgerekt peloton dat de verkeerseilanden langs alle kanten passeerde.

Zoef, en ze waren voorbij! De renners werden op de huid gezeten door een langgerekte karavaan van volgwagens en hulpdiensten en plots was er niets meer. In een mum van tijd stroomde het drukke verkeersknooppunt leeg en hernam het leven terug zijn gewone gang. Dat was de Ronde van Vlaanderen! (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be