Leerlingen Sint-Donatus doken Tweede Wereldoorlog in

Vorig jaar namen de leerlingen van Sint-Donatus Secundair (6 WeWi en 6 LaWi) Merchtem, onder begeleiding van hun geschiedenisleraar Frederik Van den Broeck, deel aan de Geschiedenis Olympiade van de UGent. Ze maakten een website met podcasts en een interactieve wandeling over Merchtem tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ze maakten een unieke wandeling doorheen de vergeten geschiedenissen van de collaboratie en het verzet in Merchtem. Hiervoor doken ze onder andere de archieven van de lokale Heemkring Soetendaelle en Cegesoma/Rijksarchief in en namen ze ook verschillende interviews af.

Deze interviews zijn allemaal te beluisteren op de website, waar ook de transcripties te vinden zijn, die de leerlingen speciaal voor dit project hebben gemaakt. De wandeling, die je langs enkele iconische plaatsen in Merchtem voert, is smartphonevriendelijk en ook beschikbaar in het Engels op de vernieuwde website https://vergetengeschiedenissen.sintdonatus.be/

De inspanningen van de leerlingen en leerkracht werden beloond met de Coup de Coeur prijs voor hun uitzonderlijke werk. Naast de historische waarde van het project, blijft het ook een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog en Merchtem. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk