Ook Opwijk organiseert troostconcert op 1 november 2023

Al enkele jaren organiseert bijna één op twee Vlaamse gemeenten op 1 november,samen met Reveil vzw,een troostconcert. Daarbij brengen lokale muzikanten, dichters en vertellers een eerbetoon aan de overledenen.

“Als de COVID-19 pandemie ons alvast 1 ding heeft geleerd, dan is het dat we op een warmere manier moeten omgaan met afscheid en rouw,” aldus Vincent De Pauw, voorzitter van de adviescommissie cultuur. “Na een onverwacht bezoek aan een dergelijk Troostconcert vorig jaar waren Christel Van Malder en ik onmiddellijk gewonnen om dit ook in Opwijk op te starten.  Na het vinden van een paar mede organisatoren, en na wat besprekingen met Gemeentelijke Cultuurdienst, is het gelukt!”

Het eerste Troostconcert in Opwijk heeft plaats op de begraafplaats van Opwijk centrum op 1 november om 17u, rond zonsondergang en dit in een intieme en troost gevende sfeer. Plaatselijke dichters zorgen voor passende gedichten en lokale muzikanten brengen in de gepaste omgeving enkele nummers.

Gedichten van vorige dorpsdichters, Eddy Hilliaert en Debby De Croes, zullen worden gebracht door leerlingen van de Gemeentelijke Akademie Woord. De huidige dorpsdichter Nele Bruynooghe brengt zelf een gedicht . Voor de muziek en zang zorgen Magdalena ‘Lena’ Wauters, Gunther ‘Stash’ Verspecht, Ineke Segers en Jan Couck.

“De komende jaren zorgen we voor een beurtrol tussen de begraafplaatsen van Opwijk centrum, Droeshout en Mazenzele. We voorzien voor de toeschouwers kaarsjes, die nadien mogen meegenomen worden naar een grafsteen van een dierbare of naar huis.

We willen met dit initiatief het signaal geven dat niemand wordt vergeten. Reveil bouwt aan een warmere rouwcultuur in Vlaanderen. De missie is om de inwoners een hart onder de riem te steken, en om afscheid bespreekbaarder te maken,” besluit De Pauw, die bij dit initiatief op de hulp kan rekenen van Christel Van Malder, Wouter De Koster, Ewout De Koster, Debby De Croes en Bettina Götzfried. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk