Physical Club Merchtem bestaat 40 jaar

Ligt het Mekka van de Belgische krachtsport in Merchtem? Misschien momenteel niet meer maar het heeft er alleszins gelegen want toen de Physical Power Club op de top van haar kunnen was er geen enkel nationaal- of clubkampioenschap plaats vond waar de Merchtemse atleten niet met de medailles aan de haal gingen. Powerliften was decennia geleden eerder een niche sport in de schaduw van het gewichtheffen. Momenteel wordt op die machtsontplooiing met halters en gewichten niet zo meewarig meer neergekeken. Het onderdeel bankdrukken is zelfs een vast item in het tv-programma “De Containercup.”

Ondertussen is de naam nu Physical Fitness geworden maar de krachthonken en ook de powerlifters zijn gebleven. Stichter en boegbeeld, Hugo De Grauwe – na een zware ziekte terug meer dan ooit terug alive and kicking- weet nog hoe het begon. “In 1980 nam ik deel aan de OS in Moskou en vrienden kwamen samen met mij thuis trainen. Ook fitness stak in die periode de neus aan het venster en in april 1982 opende ik de club in een ruimte van de oude brouwerij Van Cappellen (waar nu Jeugdclub Ifi gehuisvest is). Toenmalig schepen van Sport Willy Robijns schreef ik in als het eerste lid!”

En van dan af begon de steile opmars van de PPC. Zowat elk jaar werd de club nationaal kampioen. Er werden zelf meetings georganiseerd en al de atleten – PPC was ook dé trendsetter bij de vrouwen – zwermden uit over de planeet naar internationale kampioenschappen.

Hugo pijnigde een paar dagen zijn hersens en kwam tot volgend lijstje bij de vrouwen: Katia De Smedt, Marleen en Ingrid(+) Nelis, Carine Stallaert, Mieke Vivys, Veronique Nerinckx, Katja Willems, Hilde Selders, Inge Marx, Francine Wellens, Anne Daineff, Sai Laline, Myriam Busselot en Ghislaine Verdoodt. Ook bij de mannen, een batterij ronkende namen zoals Dirk Pessemier, Eddy en Franky Van Wemmel, Jan Segers, Patrick Sileghem, Ronny Celis, Guy De Vriendt, Florent Veldeman, Orhan Bilican, Rob Esselens, Steve Ringoot, Hugo en Rik De Grauwe, Gerrit Van Hanswijck, Wolf Grimmer, Dirk Verbruggen, Georges Portée(+) en Chesny Goossens. Kortom, stof genoeg om een naslagwerk te vullen!

Veel van die leden hoopt Hugo, ondertussen als uitbater in de club opgevolgd door zijn zoon Rik, op zaterdag 30 april terug te zien om de viering luister bij te zetten. Om 13 uur gaat er dan in de August De Boeckstraat, een vriendschappelijke bankdrukwedstrijd van start. “Al twee jaar hebben we hier niks kunnen organiseren en dat willen we bij deze ook goedmaken,” aldus Hugo. “Er zal gratis drank zijn voor alle leden, ex-leden en sympathisanten, eindelijk!” En dat laatste woord, hoe dikwijls hebben we dat de jongste weken al niet gehoord? (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be