Maand van de markt

Van 4 tot en met 30 april organiseren de 5 Vlaamse provincies de ‘Maand van de  Markt’. Deze campagne zet in op een aantrekkelijke markt in een levendige handelskern. In Vlaams-Brabant doen 33 gemeenten mee.

“In april voeren we een ganse maand lang acties om de lokale markten te promoten” zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “De lokale markten spelen immers een fundamentele rol in de uitbouw van een lokaal economisch beleid. We zijn dan ook blij dat 33 Vlaams-Brabantse gemeenten aan deze editie deelnemen. Ze vertegenwoordigen hiermee meer dan 70% van de gemeenten die een openbare markt organiseren”.

De deelnemende gemeenten zijn Aarschot, Asse, Beersel, Boortmeerbeek, Diest, Dilbeek, Geetbets, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herne, Hoeilaart, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Machelen-Diegem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse Pepingen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Tervuren, Tienen, Tremelo en Zaventem.

Spaaractie bij marktkramers

Tijdens de ‘Maand van de Markt’ kunnen klanten via de marktkramers deelnemen aan een spaaractie. Marktbezoekers kunnen invulkaarten verzamelen via aankopen op de markt. De invulkaarten worden verzameld in een box op de markt. Een onschuldige hand trekt meerdere winnaars.
Wie meer aankoopt, ontvangt meer invulkaarten en maakt meer kans om een mooie prijs te winnen. Nieuw dit jaar is dat bezoekers ook via de gratis app ‘ikkooplokaal’ kunnen deelnemen. Het volstaat de QR-code bij de marktkramers te scannen.

Korte keten en streekproducten zijn thuis op de markt

Markten zijn ook de ideale plek om consumenten te laten kennismaken met korte ketenproducten en het grote aanbod aan  streekproducten.

“Vanuit  Straffe Streek ondersteunen wij de ‘Maand van de Markt’ en roepen we gemeenten op om standplaatsen te voorzien voor de handelaars van streekproducten”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw- en tuinbouw en streekproducten.

Topartikels bij Goeiedag.be