Update – Gemeente Merchtem verontwaardigd over uitspraken kabinet Mahdi

Nadat de gemeente alles in het werk stelde om vluchtelingen uit Oekraïne, die door privé-initiatief naar Merchtem waren gekomen, onderdak te bieden en hen in alles te begeleiden, stak er deze week kritiek de kop op. Enkele gezinnen hadden het moeilijk maar in samenspraak met alle partijen werden oplossingen gezocht. Iemand van de gastgezinnen uitte zijn ontgoocheling en de media pikten dat gretig op.

Ook in Het Laatste Nieuws was dat geval en werd een anonieme bron geciteerd. Daar bovenop kwam de bewering van het kabinet van staatssecretaris voor Asiel & Migratie Sammy Mahdi dat er “officieel geen enkele vluchteling toegewezen is aan een Merchtems gastgezin.” Dat alles zorgde voor veel verontwaardiging bij zowel de gastgezinnen als het gemeentebestuur.

Burgemeester Maarten Mast, namens het gemeentebestuur: “Onze burgers die onmiddellijk zijn ingegaan op de oproep #PlekVrij en hun woning hebben opengesteld om deze vluchtelingen een warme ontvangst te geven, voelen zich miskend door deze uitspraak en vragen verduidelijking over hun status. Vanuit de gemeente werden al deze gastgezinnen immers officieel aangemeld.”

“Wij kunnen als gemeente terecht fier zijn op onze burgers die hun woningen hebben opengesteld en op de snelle en efficiënte organisatie van deze hulpverlening. Het gemeentebestuur vindt dan ook dat excuses vanuit het kabinet van de heer Mahdi hier op hun plaats zouden zijn.”

Van het kabinet van Sammy Mahdi kwam volgende reactie op bovenstaand bericht:

“Iedereen werkt met de beste bedoelingen. De gemeente Merchtem ook, zij hebben ook alle beschikbare informatie op hun website geplaatst. Staatssecretaris Mahdi dankt de gemeente dan ook om onmiddellijk aan de slag te zijn gegaan en plaatsen te zoeken. Zo is het mogelijk iedereen opvang te bieden.

Bij aankomst van de bussen uit Oekraine is blijkbaar door de gemeente zelf een dispatching geweest naar gastgezinnen. Die informatie is jammer genoeg niet doorgestroomd naar het federale niveau. Bij het uitbreken van de oorlog zijn er veel mensen actief begonnen met mensen naar België halen en de gemeentes hebben zich heel snel moeten aanpassen. Hier is dus niet per se iets fout gelopen, enkel een informatiedeling die nog niet op punt stond.

Fedasil houdt de gegevens bij van de mensen die zich NA registratie aanmelden voor opvang. Daarbij is door Fedasil geen dispatchting gebeurd naar Merchtem. Na de eerste crisisopvang moeten de regio’s, hier Vlaanderen, aangeven waar de mensen naartoe kunnen. De gastgezinnen kunnen deze mensen niet langdurig opvangen.

De Staatssecretaris wenst nogmaals te benadrukken dat er screening is van de mensen die zich aanbieden voor registratie in Paleis 8 op de Heizel (en voor 10 maart op Bordet) en daar steeds wordt gevraagd over opvang nodig is. Zijn kabinet heeft contact genomen met het lokaal bestuur om na te gaan of alles duidelijk is en goed loopt. Het is duidelijk dat de gemeente en de gastgezinnen die zich aangemeld hebben inderdaad alle inspanningen doen om de vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen. Dat het voor sommige mensen moeilijker loopt is ook logisch, in elk ‘huwelijk’ moet je ook de juiste match vinden. Staatssecretaris Mahdi gaat graag eens langs bij de mensen in Merchtem om alles deftig met elkaar uit te praten.” (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be