Leegstaand uitvaartcentrum is mogelijke locatie voor nooddorp vluchtelingen

In Vilvoorde komt er mogelijk een nooddorp voor vluchtelingen in de zone langs de Darse van aan het leegstaande voormalige uitvaartcentrum en aansluitend aan de Asiat-site. Daar is voldoende ruimte en zijn alle benodigde energievoorzieningen om containerunits te installeren. De Vlaamse Regering moet de knoop doorhakken.

“Vanuit de provinciale overheid is men een aantal locaties in Vilvoorde komen bekijken, net als elders in Vlaams-Brabant”, legt burgemeester Hans Bonte (Vooruit) uit. “De gouverneur doet dat op last van de Vlaamse overheid. Of er uiteindelijk een nooddorp komt, zal afhangen van de instroom van vluchtelingen. De kans is echter groot. Als je het aantal mensen ziet dat men verwacht, zouden we voor Vilvoorde aan een richtcijfer komen van 920 mensen, met name 2% van het inwonersaantal.”

De voornaamste piste is de site langs de Darse. “Van waar het voormalige, en nu leegstaande uitvaartcentrum is gelegen aan de Havendoklaan zo richting het insteekdok en meteen aansluitend op de Asiat, waar ook heel grote ruimtes beschikbaar zijn. Hier is plaats voor containers en zijn ook alle mogelijke energievoorzieningen aanwezig.”

Vilvoorde is hierop aan het wachten voor het zelf aan collectieve voorzieningen denkt. “Alles hangt af van de plannen van de Vlaamse overheid. Inmiddels worden in onze stad 71 Oekraïense vluchtelingen opgevangen waaronder 25 kinderen. Dat gebeurt vooral in relationele kringen en ook vanuit de Poolse gemeenschap wordt veel bijgesprongen. Tel daarbij ook nog een aantal panden via de campagne ‘Plekvrij’.”

Vilvoorde heeft wel nog een ‘aanzienlijke’ reserve aan huisvestingsmogelijkheden via het particuliere circuit. “Er zijn een 200-tal mensen die we kunnen nog extra huisvesten. Dat gaat van kamers bij particulieren, leegstaande sociale woningen en serviceflats. We hebben dus nog wat tijd maar het zou goed zijn als er snel duidelijkheid is.”

Want ook op andere vlakken veel onduidelijkheid. “De scholen zijn bijvoorbeeld een knelpunt. In Vilvoorde lopen er nu drie Oekraïense kinderen school. Wij zitten al met eivolle scholen en dan zit je nu met kinderen die uit een ander schoolregime komen, geen Nederlands Frans of Engels machtig zijn en die een taal met een totaal ander alfabet spreken. Dat wordt een hele uitdaging.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise