Coronabesmettingen gaan ook in Halle-Vilvoorde pijlsnel omhoog. Experten voorspellen onaangename periode.

Het aantal coronabesmettingen in ons land stijgt opnieuw zeer snel. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen is nu gestegen naar 11.778 per dag. Dat is een fikse toename met maar liefst 82 procent. Maandag 3 januari breekt alle records met 27.199 nieuwe besmettingen op één dag tijd. Dit is een dagrecord voor ons land in deze pandemie. Intussen hebben 4,5 miljoen mensen hun boosterprik gehad. Dat blijkt uit de gegevens van Sciensano. 

Het aantal besmettingen in Halle-Vilvoorde gaat eveneens pijlsnel de hoogte in. De voorbije week kwamen er meer dan 7.000 besmettingen bij. De week daarvoor waren er dat nog de helft zoveel. De sterke stijging is het gevolg van de uiterst besmettelijke omikronvariant. Die is veel besmettelijker dan de Delta variant, maar volgens diverse studies gelukkig ook minder ziekmakend. Ondertussen kwam de crisiscel samen om de stijging te bespreken. De Rand rond Brussel wordt momenteel het het zwaarst getroffen. Dit doet denken aan de eerste golf waar de zorg in de eerste lijn ernstig gehinderd werd door COVID”, aldus Devroey.

In Vilvoorde, Grimbergen, Dilbeek, Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw stelden ze de voorbije dagen een sterk toenemend aantal besmettingen vast. Daarom kwam de intergemeentelijke crisiscel er samen. Verschillende drempelwaarden zijn overschreden waardoor een aantal gemeentes een alertfase hebben afgekondigd. Er zal worden ingezet op extra sensibilisering en iedereen wordt opgeroepen om extra waakzaam te zijn en alle regels strikt na te leven.

De situatie in Dilbeek is een mooi voorbeeld om de sterke stijging te duiden. Vorig jaar waren er op dit moment 111 inwoners op 100.000 besmet. Vandaag zijn dat er 1.057.

In Halle-Vilvoorde zijn dan weer de voorbije weken bijna 250.000 boosterprikken gezet. Dat blijkt uit cijfers van de Vaccinatieteller. Vier op de tien inwoners van onze regio kregen intussen een boosterprik tegen het coronavirus.

Het Pajottenland staat het verst in de campagne. In Gooik, Galmaarden, Herne, Lennik en Roosdaal kreeg al meer dan de helft van de inwoners een derde prik.

Het vaccinatiecentrum in Affligem is aan een inhaalbeweging begonnen. Net voordat in Vlaanderen beslist werd om de derde prikken te versnellen, bracht het centrum het aantal vaccinatielijnen terug van vier naar twee en werd ook het vaccinatiecentrum in Asse gesloten. Daardoor liep de campagne vertraging op. Vooral de inwoners van Asse zijn hier het slachtoffer van. In Asse kregen amper drie op de tien inwoners hun boosterprik.

Topartikels bij Goeiedag.be