Update: Coronacijfers blijven dalen. Omikron besmettingen nemen wel heel snel toe.

Het aantal ziekenhuisopnames blijft verder afnemen. Tussen 20 en 26 december zijn per dag gemiddeld 113 patiënten met het coronavirus opgenomen.

Gisteren meldden de Belgische ziekenhuizen een bezetting van 1.946 coronapatiënten632 patiënten liggen op intensieve zorg

Tussen 15 en 21 december werden elke dag gemiddeld 7.011 nieuwe besmettingen bevestigd in ons land. Dat is een daling met 36 procent tegenover de week voordien (8 – 14 december). Het aandeel omikron besmettingen neemt dan weer heel snel toe. Dit wordt voorlopig nog gecompenseerd door een sterke daling van het aandeel deltabesmettingen. In België zitten we met omikron nu rond de 50 procent van de bevestigde gevallen. In landen als het Verenigd Koninkrijk is dat al 85 tot 90 procent en in Londen zelfs bijna 100 procent. Daar is het aantal besmettingen echt geëxplodeerd. Enkele weken geleden zagen de Britten nog 30.000 nieuwe gevallen per dag. Dat zijn er nu 120.000 per dag. de experten verwachten at e cijfers ook in ons land opnieuw snel gaan toenemen.

Het reproductiegetal voor de periode van 15 tot 21 december bedraagt 0,77, een daling met 0,05. Een getal lager dan 1 betekent dat de epidemie in kracht afneemt, een getal hoger dan 1 dat de epidemie toeneemt.

Ook de daling bij het aantal overlijdens lijkt door te zetten. Tussen 15 en 21 december overleden dagelijks gemiddeld 36 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 19 procent minder dan in de week ervoor (8 – 14 december). In totaal zijn er in België al 28.149 corona-overlijdens te betreuren.  

Topartikels bij Goeiedag.be