Tarief boetes voor snelheidsovertredingen stijgt met 17 procent.

Alle strafrechtelijke boetes opgelegd door de rechter, van snelheidsovertredingen tot geldstraffen gaan met 9 of 25 euro omhoog. Dat staat in een wet die woensdag werd goedgekeurd in de Kamercommissie ­Justitie.

Er komt een toeslag van 8,84 euro voor wie een verkeersboete of minnelijke schikking voor andere misdrijven. Wie aangemaand wordt om te betalen of wie door een rechter een boete opgelegd krijgt, gaat het om 25,32 euro. Voor de laagste verkeersboetes, momenteel 53 euro, betekent de toeslag een stijging met 17 procent.

De nieuwe toeslag moet dit jaar nog 15 miljoen extra euro ­opbrengen. Voor daarna zijn de inkomsten begroot op 43 miljoen ­euro per jaar.

De nieuwe bedragen van de boetes komen volgens minister van Justitie ­Vincent Van Quickenborne (Open VLD) precies overeen met de administratieve en operationele kosten verbonden aan het verwerken van de boetes. Die kosten worden momenteel door de belastingbetaler gedragen.

Topartikels bij Goeiedag.be