Kunstenparcours Kunstlicht

Corona maakt het niemand makkelijk. Ook de Opwijkse kunstenaars van Toer&Taxus en Kunst in Lege Huizen niet. Normaal organiseren zijn een kunstevenement in … hoe kon u het raden … leegstaande huizen of handelspanden. Deze keer (de vijfde keer) is het een verlicht kunstenparcours in open lucht.  Een naam lag dan ook voor de hand: Kunstlicht.

Tijdens de laatste 3 weekends in januari geven Kunst In Lege Huizen en Toer&Taxus lokale kunstenaars opnieuw een forum in Opwijk. Zij zorgen voor een verlicht kunstenparcours doorheen de gemeente.

Met 34 lokale kunstenaars (waaronder dorpsdichter Eddy Hillaert en de schepen van cultuur) op 29 plaatsen in de gemeente is dit meteen het grootste lokale kunstenparcours van de regio. Blikvangers worden de 4 kerken (waar telkens een glasraamtafereel wordt uitgelicht) en de oude jongensschool in Nijverseel.

 “Lokale kunstenaars uit diverse disciplines werden uitgenodigd om een werk te maken waarbij ze een beeld laten ver’schijnen’ dat enkel en alleen zichtbaar wordt door licht. Licht wordt op die manier de centrale bron voor het werk,“ legt medeorganisator Tom Bosman van Kunst In Leeg Huizen uit.

Florent Verberckmoes van Toer&Taxus: “Elk werk staat in relatie tot een woord, zin, tekst(fragment), gedicht, verhaal, gezegde … over licht. Het beeldend, audiovisueel of auditief werk is daardoor niet enkel decoratief maar krijgt betekenis door de link met het tekstueel gegeven.” 

Het parcours loopt langs 29 particuliere en openbare plaatsen. “We mogen rekenen op de medewerking van de Opwijkse kerkfabrieken, waardoor we enkele prachtige glasramen van de kerken van Opwijk, Mazenzele, Nijverseel en Droeshout uniek kunnen belichten,” vertelt medeorganisator en lichtexpert Johan De Bleser. Een andere blikvanger is de oude jongensschool van Nijverseel, waar werk te zien zal zijn op de binnenkoer. Ook dorpsdichter Eddy Hillaert en cultuurschepen Jan Couck leveren een bijdrage aan Kunstlicht.  

De werken zijn te bezichtigen op vrijdag, zaterdag en zondag 15, 16 en 17, 22, 23 en 24 en 28, 29 en 30 januari, telkens van 18 tot 22 uur. Alle info en locaties op www.opwijk.be/kunstlicht en via de facebook van Kunst In Lege Huizen. 

Topartikels bij Goeiedag.be